Nový podcast Střepy: Spisovatelé Uhde, Hůlová, Tučková nebo Hakl zkoumají svět otřesený válkou

23. březen 2022

Přesně měsíc po ruské invazi startují na Plusu Střepy – pronikavý spisovatelský pohled na náš svět změněný válkou na Ukrajině.

Agresi, boje, hrdinství Ukrajinců dnes vysvětlují a analyzují odborníci, politici, aktivisté a mluví o potřebné pomoci.

Nevyslovená ale často zůstává úzkost, frustrace a rozrušení, které cítí česká společnost, spolu s obavami z budoucího vývoje.

Tyto vrtkavé a rychle se proměňující pocity umí narovnat do smysluplných vět právě spisovatelky a spisovatelé.

Milan Uhde, Petra Hůlová, Kateřina Tučková, česká spisovatelka ukrajinského původu Marie Iljašenko, Emil Hakl, Petra Dvořáková, Anna Beata Háblová, Jakuba Katalpa, Lenka Elbe a Ondřej Macl napsali texty, v nichž odpovídají nejen na otázky: Co se stalo? Jak se nás v Česku válka týká? Jak rozumět světu, v němž Putinův režim páchá válečné zločiny? Kdy bude po všem? Kde se bere a jak dlouho vydrží velká solidarita? Změní nás válka, která je tak blízko?

S deseti autory textů jsme navíc pořídili rozhovory, a tak vznikly Střepy – vnímavý spisovatelský pohled na svět otřesený válkou na Ukrajině.

Začínáme ve čtvrtek 24. března od 5.05 hodin – Milan Uhde čte svůj text Život na sopce a odpovídá na otázky Daniely Vrbové. V pátek uslyšíte postřehy české spisovatelky ukrajinského původu Marie Iljašenko.

Ve vysílání každé pondělí, středu a pátek v čase po 9.30 hodině. Všechny díly najdete postupně na webu Český rozhlas Plus a jako podcast v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

autor: Petr Šabata
Spustit audio

Související