Strauss/Gounod/Mendelssohn-Bartholdy

25. říjen 2023

Na podzim roku 2020, tedy v těžké době covidu, nahrál orchestr PKF – Prague Philharmonia pod taktovkou svého šéfdirigenta Emmanuela Villauma několik nahrávek. Ty jsou teď k dispozici na Spotify a vyšly také na CD. Hodnocení připravil Jindřich Bálek.

(…) Dirigent Villaume je obvykle doma v opeře, ale tady se s orchestrem věnoval detailní práci a mohl do ní vložit i charakteristický francouzský šarm. Vedle této /Goudnodovy/ Malé symfonie je tu navíc nahrávka jednověté dechové serenády Richarda Strausse, která je ještě výraznějším dramaturgickým objevem. Strauss není jen autorem několika oper a slavných symfonických básní, byl to mistr šech hudebních žánrů a velmi univerzální komponista. Jeho komorní hudba zní málo, není možná tak osobitá, vyznačuje se ale velkým kompozičním vtipem, barevností a zralostí. Straussova Dechová serenáda op. 7 má osm minut a dechová sekce PKF ji opět vzorově nahrála. (…)

Spustit audio

Související

  • Haydn: Piano Trios

    Guarneri trio Praha vydalo album s pěti klavírními trii Josepha Haydna. Nahrávka vznikla před dvěma lety při příležitost 35. výročí existence tria.

  • The Sound of Movies

    Nejnovější album německého tenoristy Jonase Kaufmanna s výběrem písní spjatých se stříbrným plátnem. Hodnocení připravil Robert Rytina.

  • Nebe na zemi

    Nová deska Adama Plachetky a Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers, která obsahuje slavné písně Jiřího Voskovce, Jana Wericha a Jaroslava Ježka.a