Sir Ronald Harwood: Garderobiér. Premiérová hra o divadle, životě a bojích s okolím i sebou samým

26. listopad 2023

Londýn je bombardován nacisty a svůj boj během 227. reprízy Krále Leara svádí i hvězdný shakespearovský herec a ředitel kočovné společnosti Sir. Po boku mu přitom stojí jeho věrný sluha, přítel, garderobiér Norman. Hra o divadle, životě a bojích s okolím i sebou samým od autora oscarového Pianisty.

Viktor Preiss jako oddaný garderobiér a Jiří Štěpnička jako despotický principál shakespearovské společnosti v nové adaptaci slavné Harwoodovy tragikomedie.

Rozhlasová úprava a dramaturgie: Martin Velíšek
Účinkují: Viktor Preiss, Jiří Štěpnička, Regina Rázlová, Taťjana Medvecká, Anežka Šťastná, Ivan Řezáč, Alexej Pyško, Michal Zelenka a Vladimír Hrabal
Překlad: Jan Hančil
Hudba: Kryštof Marek
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 26. 11. 2023

Na zapadlé venkovské štaci kdesi v Anglii chystá herecká společnost třetí kategorie dvoustou dvacátou sedmou reprízu Leara. Je leden 1942 a sirény co chvíli ohlásí další německý nálet. Do začátku představení schází zoufale málo času, ale despotický principál a představitel hlavní role chybí. Když se konečně objeví, rozhodně není ve své kůži. Naštěstí má svého oddaného garderobiéra, který pro mistrův úspěch udělá cokoliv.

Tak začíná děj jedné z nejpopulárnějších her evropských jevišť posledních desetiletí. Harwood divadelní svět nikterak nešetří, odhalí divákům snad všechny jeho stinné stránky. A přesto je hra hold divadlu a lidem, kteří ho dělají. Při psaní tragikomedie o lesku a bídě divadla těžil Ronald Harwood ze své vlastní životní zkušenosti. Jako čerstvý absolvent Královské akademie nastoupil v roce 1953 do Shakespeare Company sira Donalda Wolfita a pět let byl jeho osobním garderobiérem. Wolfitovy také v roce 1971 věnoval monografii.

Viktor Preiss, Regina Rázlová a Jiří Štěpnička

„Necítím se být Angličanem ani anglickým spisovatelem," uvedl Harwood při své návštěvě Prahy v roce 1998, kam přijel kvůli premiéře své hry Na miskách vah v Národním divadle.  Harwood, vlastním jménem Ronald Horowitz, se narodil 9. listopadu 1934 v Kapském Městě, kam židovská rodina jeho otce uprchla z Lotyšska před pogromy. Jeho matka se narodila v Londýně polským rodičům pocházejícím z Varšavy. Harwoodova manželka zase pocházela z ruské aristokratické rodiny.

Spisovatelskou kariéru zahájil Harwood v roce 1960. Stal se uznávaným dramatikem a filmovým scenáristou. Filmové zpracování Garderobiéra režiséra Petera Yatese s Albertem Finneym a Tomem Courtenayem v hlavních rolích si v roce 1983 vysloužilo pět oscarových nominací. V roce 2015 natočil pro BBC režisér Richard Eyre televizní inscenaci, kde ústřední dvojici hrají Ian McKellen a Anthony Hopkins.

Oscara Harwood získal až v roce 2002 za scénář k filmu Pianista režiséra Romana Polanského. Z českých jevišť diváci znají také jeho hru Kvartet (rozhlasová adaptace vznikla v Českém rozhlase v roce 2007), z kin či z obrazovek pak například filmy Oliver Twist, Profesor odchází, Božská Julie a Jeden den Ivana Děnisoviče.

Harwood byl v letech 1989 až 1993 prezidentem anglického PEN klubu a v letech 1993 až 1997 PEN International. V roce 2010 ho britská královna Alžběta II. povýšila do rytířského stavu.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související