Prezident Macron se snaží rozšířit svůj vliv i podporou východní Evropy

Pro Emmanuela Macrona vede cesta k větší moci v Bruselu přes východ Evropy.

Strategii francouzského prezidenta na svých stránkách analyzuje evropská mutace serveru Politico.

Čtěte také

Portál konstatuje, že šéf Elysejského paláce investoval do střední a východní Evropy mnohem více politického kapitálu než jeho předchůdci. Bývalí francouzští prezidenti věnovali jen málo pozornosti regionu ovlivněnému vojenskou mocí Spojených států a německou hospodářskou silou.

Macron zaujal jiný přístup. Do východní Evropy často jezdí a snaží se nacházet partnery spřízněné s jeho domácí politickou platformou. Nejnověji také podporuje kandidáty z Rumunska a Bulharska na vysoké mezinárodní posty.

V rámci této iniciativy ale může být pro Macrona a jeho emisary obtížné vytvořit dlouhodobé aliance ve východní Evropě, protože některé jeho kroky vůči regionu se dají vykládat jako vyloženě nepřátelské.

Na druhou stranu ale francouzský lídr může těžit z pozice relativního politického nováčka, který není součástí žádné ze dvou hlavních politických rodin starého kontinentu. Macron se díky tomu může pokusit vytvořit síť spojenců napříč Evropou s cílem maximalizovat svůj vliv.

Obrat na východ

Politico soudí, že pokus rozšířit dosah momentálního francouzského vedení na východ je součástí Macronovy širší taktiky. Ta spočívá v budování vazeb na politické formace, o kterých si prezident myslí, že mají podobný politický program.

Doposud pečlivě kultivoval vztahy především s politickými vůdci levého středu ve Španělsku a Portugalsku a liberálními premiéry Belgie a Nizozemska. Vytvořená spojenectví se projevila při nedávném jednání o vysokých postech v rámci institucí Evropské unie.

Čtěte také

Celá tato činnost je „součástí budování ekosystému, který vyhovuje politické agendě Emmanuela Macrona“, myslí si jeho bývalý poradce Stéphane Séjourné. Prezidentovi záměry mají podle všeho vycházet z jeho vize o renesanci Evropy, kterou v březnu předložil evropské veřejnosti prostřednictvím médií ve všech dvaceti osmi členských zemích. Za tři pilíře „evropské renesance“ tehdy označil svobodu, ochranu a pokrok.

Součástí byla také výzva k prohloubení unijní integrace a posílení společné obranné a bezpečnostní politiky. A nechyběl ani apel na větší roli Evropské unie na mezinárodní scéně nebo v obchodních jednáních a na určování norem v oblasti klimatu a hospodářské soutěže.

Co se týče střední a východní Evropy, prezident Macron si zcela jistě v regionu neudělal mnoho přátel. Opakovaně se například velmi ostře vyjádřil na adresu Polska a Maďarska kvůli údajnému ústupu od demokratických pravidel.

Macronův plán na budování aliancí ale nutně nemusí mířit na vládnoucí strany. Mnohdy se spíše soustředí na vztahy s politickými formacemi a voliči, kteří se cítí být zklamáni nacionálně orientovanými politiky. Zaměřuje se tedy na lidi, kteří jsou v Macronově pohledu mladí, vzdělaní, žijí ve městech a zastávají liberální a velmi prounijní postoje.

Třetí strana

Z dlouhodobého hlediska francouzský prezident sází na taková spojenectví, která by v budoucnu mohla konkurovat unijní centristům sdruženým v Evropské lidové straně i evropským socialistům. Už před posledními evropskými volbami dal jasně najevo, že nástrojem jeho „renesance Evropy“ má být celoevropské politické hnutí.

Čtěte také

Teprve v dalších letech se ale ukáže, jestli se Macronovi skutečně podaří uchytit jako významná síla ve střední a východní Evropě, anebo zůstane jen okrajovým hráčem. Silné pozice může dosáhnout zřejmě jen tehdy, pokud se mu podaří rozptýlit pověst nepřítele regionu.

Tedy politika, který chce střední a východní Evropě odebrat suverenitu, místním politikům moc a který usiluje o vytvoření dvourychlostní Evropy s jádrem na západě kontinentu. Pokud chce Macron uspět, lidé a političtí vůdci v regionu už zkrátka a dobře nemohou mít pocit, že se z nich snaží vytvořit unijní členy druhého řádu, myslí si Politico.

Ostatně Macronově pověsti ve střední a východní Evropě moc nepomohla ani jeho snaha prosadit reformu pravidel pro pracovníky vysílané do zahraničí. Ve většině dotčených zemí byla tato aktivita brána jako snaha znesnadnit práci Východo- a Středoevropanům na západ od jejich hranic.

Co by ale francouzskému prezidentovi mohlo pomoci, je nabídka spolupráce v oblastech kybernetické bezpečnosti, umělé inteligence nebo diplomacie. Taková strategie by mířila na oslabení role Německa, které se díky své hospodářské síle těší u svých východních sousedů velkému vlivu.

Výzva Německu?

Evropský server přidává i další nezbytnou ingredienci – totiž větší empatii. Macron by tak měl projevit pochopení pro obavy středo- a východoevropských zemí z Ruska, se kterým se jinak tento politik snaží pěstovat poměrně těsné vztahy.

V novém přístupu by neměly chybět reálné záruky toho, že Francie nebude vůči Moskvě praktikovat politiku appeasementu. Návrh posílit společné evropské obranné schopnosti pak nesmí znamenat oslabení bezpečnostních záruk v rámci Severoatlantické aliance.

Čtěte také

Největší úspěch zatím francouzský prezident zaznamenal v oblasti podpory východo- a středoevropských kandidátů do klíčových funkcí v mezinárodních strukturách. Projevilo se to třeba při zvolení bývalého rumunského premiéra Daciana Cioloșe do čela liberální frakce Obnova Evropy v Evropském parlamentu.

Dalším příkladem je nominace Bulharky Kristaliny Georgievové coby evropského kandidáta do vedení Mezinárodního měnového fondu (MMF). A ve výčtu nechybí ani podpora pro jmenování Rumunky Laury Kövesiové na pozici evropského prokurátora.

Prezident Macron k těmto krokům přistoupil poté, kdy se žádní kandidáti ze států střední a východní Evropy neprotlačili do vrcholných unijních křesel.

Oficiálně Elysejský palác trvá na tom, že obnova francouzského zájmu o region střední a východní Evropy není výzvou vůči Německu. Nicméně je nepochybné, že jde o součást širšího úsilí Paříže dostat se do centra rozhodování v rámci Evropské unie, myslí si evropská mutace serveru Politico.

Spustit audio

Související