Macron ve Francii zapůsobil jako pověstný krysař. Vyluxoval levici i pravici, míní politolog Eichler

24. červenec 2019

Jan Eichler působí jako výzkumný pracovník Ústavu pro mezinárodní vztahy a oboru se věnuje také jako pedagog pražské Vysoké školy ekonomické. Jeho navrženou profesuru zamítl prezident Miloš Zeman s poukázáním na Eichlerovu aktivní komunistickou minulost.

„Diskutoval jsme o tom se svými přáteli ve Francii a třeba významný francouzský profesor, světový odborník na kontrolu zbrojení, mi řekl, že si z toho nemusím nic dělat,“ komentuje Eichler fakt, že působil mezi lety 1974 a 1975 jako ideologický pracovník v armádě.

Babišovy dobré vztahy s Macronem nebo Merkelovou jsou mýtus, říká politolog Kratochvíl

Petr Kratochvíl

Mezinárodní politiku studoval na několika univerzitách a v oboru byl jmenován profesorem. Petr Kratochvíl je výzkumníkem v Ústavu mezinárodních vztahů, který také vedl. V pokročilejším věku se rozhodl vystudovat navíc teologii, která je prý s politikou úzce spjatá.

„Jako rodák z Lotrinska má spoustu přátel v Německu a jsou to profesoři, kteří předtím sloužili ve Wermachtu. Říkal mi, že znal i americké profesory, kteří létali na bombardérech ve Vietnamu a bombardovali civilní cíle na jejich území,“ dodává,

Francouzský krysař

Odborník na mezinárodní bezpečnostní vztahy, který byl mimo jiné sekretářem vojenského a leteckého přidělence ČSSR v Paříži, hodnotí současné vedení Francie a osobnost prezidenta Macrona. Země se jím prý nechala hrozně ovlivnit.

„Skutečně tam zapůsobil jako ten pověstný krysař. Foukal na píšťalu a oni za ním šli. Vyluxoval socialistickou stranu a zároveň i pravici tvrzením, že jeho hnutí není ani pravicové, ani levicové a ani centristické. Ze všeho má něco. I u nás známe hnutí na tři písmena, které je také pro všechny,“ poznamenává.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím středečním hostem. Jan Eichler se dotkne také možné íránské jaderné hrozby. „Mám z toho obavu. Viníka vidím v současném americkém prezidentovi, ale samozřejmě i v tom uzavřeném, do značné míry diktátorském režimu v Íránu,“ otevírá téma.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související