Polsko teď čeká větší politická kontrola samospráv i soukromých médií, odhaduje britská BBC

14. červenec 2020

Zahraniční tisk dnes otevřeme komentáři k výsledkům polských prezidentských voleb. Vítězství dosavadní hlavy státu Andrzeje Dudy nad varšavským primátorem Rafalem Trzaskowskim bude znamenat bezprecedentní hromadění politické moci v rukou strany Právo a Spravedlnost, píše Gazeta Wyborcza. Zmíněné uskupení bude v příštích třech letech kontrolovat parlament i prezidentskou kancelář.

Čtěte také

Liberální Gazeta Wyborcza pochybuje o tom, že by Duda výrazněji změnil svůj dosavadní politický styl, jak tvrdil ve svých projevech. Deník se také obává budoucích útoků vládního tábora na mediální sektor a předpovídá, že směrem k nezávislým médiím jich jistě přibude. Jen Gazeta Wyborcza v současnosti čelí 55 žalobám, které podali lidé z vládního tábora ve snaze omezit svobodu slova, píše list.

Rzeczpospolita přidává jiný úhel pohledu na klání o polské prezidentské křeslo. Podle deníku si totiž Poláci současně vybrali vůdce opozice. To je role, které se Rafal Trzaskowski s podporou téměř deseti miliónů lidí může směle ujmout. Zaznamenal mnohem lepší výsledek než jakýkoli jiný opoziční kandidát v uplynulých deseti letech. Trzaskowski se nemusí stát vůdcem své strany, protože ho ve druhém kole podporovalo více skupin. Získal však obrovský politický kapitál pro budoucnost.

Trzaskowski? Nový vůdce opozice

Proč Trzaskowski nezvítězil, ptá se Rzeczpospolita. Ukázalo se, že neměl podporu napříč sociálními vrstvami. Poláci jsou se svými životy většinou spokojení a žije se jim lépe než před pěti lety. Do výsledku prezidentského klání kromě toho promluvila i vysoká volební účast. Tu zařídila vládní strana Právo a Spravedlnost svou štědrou sociální politikou. A proto kandidát, který reprezentoval změnu, nevyhrál, myslí si Rzeczpospolita.

Čtěte také

To je situace, která však nepotrvá věčně, předpovídá deník. Voličská základna Andrzeje Dudy není orientovaná na budoucnost. Staronový prezident zvítězil hlavně díky obrovské podpoře lidí starších 50 let. Většina voličů ve věku 18 až 49 let se rozhodla pro Trzaskowského. Demografický obraz Polska se ale změní a pak bude potřeba přemýšlet o tom, co by přilákalo dnes mladší polovinu polské společnosti na stranu pravicových stran. Uzavírá Rzeczpospolita.

Britská BBC přidává pohled na současné Polsko zvenčí. Vládnoucí strana Právo a Spravedlnost hodlá dotáhnout do konce revizi soudnictví. To je krok silně kritizovaný Evropskou unií a dalšími mezinárodními organizacemi, podle kterých podrývá základy právního státu. Dá se tedy čekat, že napětí na ose Varšava-Brusel nepoleví.

Komentátor BBC také předpovídá, že Právo a Spravedlnost bude chtít využít Dudovo vítězství k upevnění politické kontroly nad místními samosprávami a soukromými médii. Vítězství Andrzeje Dudy ukazuje, že mezi Poláky je velký počet lidí nakloněných sociálnímu konzervatismu. Těsný výsledek hlasování ale současně potvrzuje, že druhé části polské veřejnosti se nelíbí vládní pokusy o omezení liberální demokracie. 

Trump otravuje mysl Američanů...

Jak by mohl vypadat případný druhý mandát Donalda Trumpa? Nad tím se zamýšlí v komentáři New York Times. Ústavu nezničí, píše list, ale mohl by řadu Američanů přesvědčit, že demokracie nefunguje.

Čtěte také

Největší škoda, kterou Donald Trump na svém národě páchá, je, že otravuje jeho mysl ustavičným lhaním a urážením. To, že prolomí Ústavu a bude se snažit rozšířit své pravomoci, předpovídala řada komentátorů už při jeho prvním zvolení. New York Times věří, že se nic takového nestane, ani kdyby v úřadu zůstal ještě další volební období. Americké instituce jsou dostatečně robustní, než aby snadno podlehly přáním a zájmům jednoho muže.

Ale politický tlak shora může otrávit řadu státních zaměstnanců, kteří svá místa raději opustí. Státní správa tak může přijít o řadu odborníků. Dále Donald Trump vynaložil nemálo energie na to, aby zabránil cizincům usadit se a pracovat ve Spojených státech. Narušil zahraniční obchod, pošramotil vztahy s některými spojenci. Přesně to se dá podle New York Times očekávat i v budoucnu, pokud bude Trump znovu zvolen americkým prezidentem.

V případě, že Trumpova popularita bude dál klesat, je pravděpodobné, že mu instituce jako Kongres budou dál znemožňovat „násilnější“ jednání. Jenže to bude znamenat oslabení prezidentské pozice. To bohužel vede k neschopnosti řešit domácí problémy. Ukazuje se to při pandemii koronaviru nebo na rostoucím znepokojení ohledně činnosti policie, uzavírá New York Times.

Celý přehled tisku si poslechněte v audiozáznamu.

autoři: Michael Rigó , Martina Mašková , lup
Spustit audio

Související