Pandemie je výsledkem nerovnováhy ve vztahu člověka k přírodnímu světu, cituje The Times britského premiéra Johnsona

13. leden 2021

Peking se ohradil proti britskému premiérovi Borisu Johnsonovi, píše deník The Times. Tradiční čínskou medicínu totiž označil za šílenou a dodal, že to kvůli ní se rozpoutala pandemie. Šéf ostrovního kabinetu to řekl během virtuálního setkání světových lídrů v rámci summitu Jedna Planeta, který je zaměřený na ochranu biodiverzity.

Johnson se otevřeně vysmál lidem, kteří užívají rozdrcené šupiny luskounů nebo části těl netopýrů a věří, že je to posílí. Zmíněné druhy jsou kvůli jejich využití v tradiční čínské medicíně často obětí pytláků.

Logo

„Pandemie koronaviru je výsledkem nerovnováhy ve vztahu člověka k přírodnímu světu,“ cituje The Times premiéra Velké Británie.

Vědci zkoumající původ covidu-19 našli podobné viry na wuchanském tržišti. Po genezi nemoci má ve městě pátrat také tým Světové zdravotnické organizace. Na místo by se po dlouhých peripetiích z čínské strany měl dostat ve čtvrtek.

Peking na Johnsonova slova reagoval prohlášením, že zjištění původu viru je vědecká záležitost, a že spekulace nebo podobné výkřiky jsou naprosto nepřípustné, protože by jen narušily mezinárodní spolupráci. 

Pompeo vs. Írán

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo prohlásil, že si teroristická síť Al-Káida zřídila novou hlavní základnu v Íránu. Jak píše na svém webu stanice Al Džazíra, Pompeo své tvrzení nepodepřel žádnými důkazy. Jeho íránský protějšek Džavád Zaríf ho obvinil z válečného štváčství a lží.

Čtěte také

Šíity ovládaný Írán a převážně sunnitská Al-Káida jsou dlouhodobě považováni za nepřátele. Přestože se objevují zprávy o tom, že teroristická organizace využívá ke svým operacím íránské území. Dohady o koordinovaném postupů Al-Káidy a Teheránu se setkávají se skepticismem uvnitř zpravodajské komunity i na půdě amerického Kongresu.

Vztahy mezi Íránem a Spojenými státy se zhoršily, když prezident Donald Trump v roce 2018 odstoupil od jaderné dohody mezi Teheránem a světovými mocnostmi a zavedl proti zemi nové sankce.

Jeho viceprezident v uplynulých týdnech stupňoval tlak dalšími sankcemi a ostrou rétorikou. Podle analytiků oslovených Al Džazírou se zdá, že se Trumpova administrativa snaží znepříjemnit situaci nastupujícímu šéfovi Bílého domu Jou Bidenovi. Ten by si přál, aby se Spojené státy pod jeho vedením znovu připojili k dohodě o íránském jádru.

Spor o účinnost čínské vakcíny

Čínská vakcína společnosti Sinovac je méně účinná, než její výrobce původně uváděl. Jak píše South China Morning Post, přišel na to brazilský výzkumný ústav, který se podílel na třetí fázi klinických testů. Jeho zástupci ale zároveň říkají, že by se veřejnost neměla zjištěním znepokojovat.

Čtěte také

Původně se uvádělo, že očkovací látka efektivně předchází mírným projevům covidu-19 z 78 procent a stoprocentně chrání před středně těžkým a těžkým průběhem onemocnění. Z nových dat vyplývá, že vakcína od Sinovacu má míru účinnosti 50,4 procent. Podle brazilských odborníků je číslo nižší proto, že se v posledních datech projevilo započítání pacientů, kteří měli jen velice slabé příznaky. Ty podle South China Morning Post jiní výrobci do svých studií nezahrnuli.

Vakcína od americko-německého tandemu Pfizer-BioNTech má deklarovanou 95procentní účinnost. Nicméně ze 44 tisíc dobrovolníků mělo velmi slabé příznaky nemoci 3 410 lidí, kteří nakonec nebyli otestováni na přítomnost covidu-19.

Tak to alespoň uvedl americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Není to pravděpodobné, píše South China Morning Post, ale kdyby všichni tito lidé měli pozitivní test, účinnost vakcíny by klesla pod 30 procent.

Důležité podle odborníků je, že efektivita očkování se projeví především u těžších infekcí. Díky tomu se uvolní tlak na zdravotnictví, protože s lehčím průběhem mohou lidé stonat doma.

Celý přehled tisku, který připravila Tea Veseláková, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související