Nejmocnější žena USA s českými kořeny. Madeleine Albrightová by oslavila pětaosmdesátiny

2. květen 2022

Moudrá a statečná dáma. Albrightová se narodila 15. května 1937 v Praze v české židovské rodině diplomata Josefa Korbela.

Poprvé rodina Korbelových emigrovala před nacisty do Velké Británie, podruhé před komunisty v roce 1948 do Spojených států amerických. Madeleine Albrightová si po celý život udržela znalost češtiny i úzké vazby k rodné vlasti.

Vychovala tři děti, po rozvodu s manželem Joem Albrightem si dokončila vzdělání a vstoupila do politiky. Za prezidentování Jimmyho Cartera pracovala v Bílém domě, začala učit na georgetownské univerzitě mezinárodní vztahy a působila jako poradkyně demokratických prezidentských kandidátů. V roce 1992 jí čerstvě zvolený prezident Clinton nabídl post americké velvyslankyně při OSN. Z této vlivné pozice a později i jako 64. ministryně zahraničí USA, první žena v této funkci, se zasadila například o konec etnických čistek v Bosně a Kosovu, podporovala rozmach NATO ve střední Evropě a podařilo se jí omezit rozšiřování jaderných zbraní.

Madeleine Albrightová s otcem Josefem Korbelem

Věnovala se i tématům klimatických změn či zhoršování životního prostředí. S vlivem a mocí, které měla, přicházela samozřejmě i řada kritických výtek a důsledky některých jejích rozhodnutí byly vnímány negativně.

K Madeleine Albrightové neodmyslitelně patřil její nadhled a smysl pro humor. Diplomatická působení okořenila novou „zbraní“ – nošením broží, které vždy symbolizovaly její postoj k aktuální události nebo k činům člověka, s nímž jednala. Novináři jejich významy začali „dekódovat“ a interpretovat. Měla sklon řešit vše napřímo a bylo o ní známo, že umí lidi výborně odhadnout.

Posledním dnem ve funkci ministryně zahraničí USA zdaleka neskončilo nezměrné a vytrvalé úsilí Madeleine Albrightové o šíření demokracie. Psala knihy, přednášela na univerzitě, stála v čele mnoha institucí, ovšem i za myšlenkou, že zlu se musí aktivně čelit.

autor: Anna Novotná
Spustit audio

Související