Napíšeš náš příběh? Léto v undergroundu uvádí memoáry americké zpěvačky Patti Smith

5. červenec 2021

Desetidílná četba ze vzpomínkové knihy legendy amerického undergroundu Patti Smith Jsou to jen děti zazní od pondělí 12. července na stanici Vltava.

„Osmého března 1989 jsem s Robertem hovořila naposledy. Tedy naposledy v lidské podobě. Věděl, že umírá, ale pořád tady byla trocha naděje … Ptala jsem se, co bych pro něj mohla udělat … Napíšeš náš příběh? Chceš, abych to udělala? Musíš, řekl, nikdo jiný než ty to napsat nemůže. Udělám to, slíbila jsem, i když jsem věděla, že to bude těžko splnitelný slib.“

Na to, aby splnila slib a zachytila příběh životního i uměleckého partnerství s Robertem Mapplethorpem (1946–1989), potřebovala Patti Smith deset let. Kniha vzpomínek Just Kids (česky Jsou to jen děti) vyšla v roce 2010, líčí soužití dvou mladých lidí zapálených pro umění a je také osobitým svědectvím o americkém kulturním undergroundu konce šedesátých let a první poloviny sedmdesátých let v New Yorku.

02432749.jpeg

Zajímavé jsou však memoáry i v kapitolách, ve kterých pozdější punkrocková zpěvačka, hudebnice, básnířka vzpomíná na svoje dětství a mládí. Narodila se v Chicagu v roce 1946 jako nejstarší ze čtyř dětí. Matka pracovala jako servírka, otec v místní továrně, přesto právě od nich získala odmala vřelý vztah k literatuře, výtvarnému umění i hudbě. Brzy dospěla k rozhodnutí dát se na uměleckou dráhu, její sny ale dostaly těžkou ránu, když ve dvaceti letech otěhotněla po kratičké známosti s o tři roky mladším chlapcem. Rozhodla se dítě přivést na svět a dát je k adopci.

Do města přijela s taškou, ve které měla několik kousků oblečení, skicář, pera a tužky na kreslení a sbírku básní Arthura Rimbauda.

V roce 1967 pak jedenadvacetiletá Patti opustila domov a vydala se do New Yorku, aby se tam stala umělkyní. Do města přijela s jednou taškou, ve které měla několik kousků oblečení, skicář, pera a tužky na kreslení a sbírku básní svého milovaného Arthura Rimbauda. Jedním z prvních lidí, které v neznámém městě potká, je student umění a výtvarný experimentátor Robert Mapplethorpe. Oba v sobě poznají spřízněnou duši a na několik let jsou si navzájem oporou jak v soukromém životě, tak v umělecké tvorbě. Jejich intimní vztah skončí v okamžiku, kdy si Robert přizná svou homosexuální orientaci, i nadále je však spojuje pouto duševního spříznění, které trvá i v okamžiku, kdy Roberta postihne onemocnění AIDS, na které začátkem března 1989 umírá.

Desetidílnou četbu ze vzpomínkové knihy Jsou to jen děti z překladu Jaroslava Riedela připravila Petra Lásková. Režisérka Bela Schenková přizvala k mikrofonu Zuzanu Stivínovou.

Spustit audio

Související

Více o tématu