Království humoru Zdeňka Svěráka. Co si poslechnout k pětaosmdesátinám oblíbeného tvůrce

14. březen 2021

Zdeněk Svěrák: 85! Dramatik, scenárista, herec a spisovatel oslaví 28. března půlkulaté narozeniny. Výrazná je i Svěrákova rozhlasová stopa, poslechnout si v příštích dnech můžeme hned tři hry, pod nimiž je podepsaný jako autor.

Jméno Zdeňka Svěráka je spojeno s mnoha činnostmi v kulturním světě: je spisovatelem, hercem, dramatikem, textařem a také bývalým rozhlasovým redaktorem. K této práci ho přivedl přítel Miloň Čepelka v šedesátých letech, kdy Svěrák nastoupil do hlavní redakce armády. Protože tato práce nemohla zcela uspokojovat jeho pracovní zápal, vznikla zde překvapivě uvolněná a úspěšná recesistická Vinárna U pavouka, neexistující pražský lokál, v němž večer účinkují největší esa světové populární hudby a v němž své vynálezy představuje český génius Jára Cimrman. Ano, za největšího génia naší země vděčíme rozhlasu.

Tvůrci nealkoholické Vinárny u Pavouka Jiří Šebánek a Zdeněk Svěrák

Zdeněk Svěrák se ve svém rozsáhlém díle nemohl vyhnout ani rozhlasové hře. Po krátké smutné anekdotě To jeli dva ve vlaku (1965) to byla satirická komedie Posel hydrometeorologického ústavu (1969), v níž se titulní hrdina doručující do rozhlasového studia zprávy o počasí pokusí proniknout do vysílání pod cizími jmény. Problém nastane v okamžiku, kdy ve vysílání zalže ministr financí a pokusí se shodit vinu na něj, fantoma rozhlasových studií... Hru nastudoval režisér Jan Fuchs s Jiřím Sovákem a Karlem Högerem. Pro jméno Jana Fuchse, který se vedení rozhlasu v sedmdesátých letech znelíbil (a asi také kvůli svému satirickému ostří), byla vymazána. Nové nastudování vzniklo až v devadesátých letech; Jiřího Sováka nahradil sám autor, Karla Högera Josef Abrhám.

V roce 1988 už byla atmosféra uvolněnější, a tak se text Tichého šlapacího království objevil v rozhlase znovu.

Týž osud potkal i rozhlasovou pohádku Tiché šlapací království z roku 1964. Režíroval ji opět Jan Fuchs a v hlavních rolích reportéra/vypravěče a krále Tichošlapa Prvního vystoupili Miloš Kopecký a Bohuš Záhorský. V roce 1988 už byla atmosféra uvolněnější, a tak se text objevil v rozhlase znovu – s novými písničkami, s novým režisérem (Karel Weinlich) – a také s novým názvem: Kolo se zlatými ráfky. Role vypravěče a rozhlasového reportéra zároveň se ujal vynikající Boris Rösner, krále Tichošlapa Prvního, v jehož království se musí šeptat, i když vaše oblíbené mužstvo vsítí gól, představoval Josef Kemr, královského rádce Špicla Karel Heřmánek. Hlavní mileneckou dvojici – princeznu Bohunku a elektrikáře Karla – ztvárnili Eva Horká a Jiří Langmajer.

autor: Přemysl Hnilička
Spustit audio

Související