Královna kurtů. Tenisová legenda Martina Navrátilová slaví pětašedesátku

10. říjen 2021

Martina Navrátilová byla tenisově nadaná už od dětství. Bývalé světové jedničce v ženském tenisu bude 18. října pětašedesát.

Nejdříve vzpomínka. Čtyři měsíce před svými třicátinami nastoupila Martina, rodačka z Řevnic, v barvách Spojených států ve finále Poháru federace, prestižním turnaji ženských tenisových družstev. Na pražské Štvanici se Martina po letech strávených v emigraci setkala s českými příznivci. Děvčata z USA (Navrátilová, Evertová Loydová a Shriverová) tehdy porazila naše hráčky – Sukovou a Mandlíkovou – 3:0. Ale to snad nikomu v hledišti nepřipadlo důležité. Byl to především významný bod v Martinině životě a jistě i v životě této země. 27. července 1986 tak emigrantka Martina sklidila ovace nadšeného publika. Nevraživý režim, který vlastně „poslal“ Martinu do emigrace, sice čekaly ještě více než tři roky existence, ale cosi z budoucího času už bylo tehdy na Štvanici ve vzduchu.

Logo

Martina Navrátilová byla tenisově nadaná od dětství. To brzy poznal její nevlastní otec, tenisový trenér. Ten ji zavedl na cestu k pozici jedné nejúspěšnějších tenistek v historii tohoto sportu. V patnácti vyhrála mistrovství Československa (1972). Když jí bylo sedmnáct vyhrála svůj první profesionální turnaj v Orlandu. O tři roky později, v roce 1978, získala svůj první grandslam – ve Wimbledonu porazila ve finále Chris Evertovou a dostala se v žebříčku WTA Tour na první místo. Její tenisová kariéra byla opravdu oslnivá. V roce 1984 mohla získat všechny grandslamové turnaje, ale na Australian Open ji v semifinále zastavila Helena Suková.

Bilance kariéry jedné z nejúspěšnějších hráček všech dob: 59 vyhraných grandslamů, celkově 167 titulů ve dvouhře a 177 ve čtyřhře. Absolutní rekord okruhu WTA. Pohár federace vyhrála v roce 1975 za Československo (v tom roce také emigrovala) a pak třikrát za Spojené státy. Americkou občankou je od roku 1981. České občanství se jí vrátilo v roce 2008, 22 let po štvanickém finále. Letos Martina slaví pětašedesátku.

autor: Pavel Kácha
Spustit audio

Související