Klasika i moderna na Pražském jaru

2. prosinec 2018

Mezi 12. květnem a 4. červnem se uskuteční 74. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Událostí bude již samotné zahájení festivalu - Smetanovu Mou vlast zahrají Bamberští symfonikové pod taktovkou svého šéfdirigenta Jakuba Hrůši.

 Mezi 12. květnem a 4. červnem se uskuteční 74. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Událostí bude již samotné zahájení festivalu - Smetanovu Mou vlast zahrají Bamberští symfonikové pod taktovkou svého šéfdirigenta Jakuba Hrůši. Jeho hvězda na světovém dirigentském nebi stále stoupá a jeho kreace s Bamberskými mají vřelou odezvu u publika i kritiky.

V průběhu festivalu do Prahy také zavítají Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia - Roma se sirem Antoniem Pappanem, Orpheus Chamber Orchestra, s nímž vystoupí uznávaný kanadský klavírista Jan Lisiecki. Španělským temperamentem strhne Orquestra de Cadaqués. S dirigentem Jaime Martínem a houslistkou Leticií Moreno 30. května zahrají skladby Albénize, Piazzolly, Fally a Arriaga.

Francouzským šarmem okouzlí několik souborů. Znovu se budeme moci setkat s uměním Les Arts Florissants a Williama Christieho, opět budeme žasnout nad invencí soudobých skladatelů v podání Ensemble Intercontemporain, který kromě jiného uvede nové dílo Miroslava Srnky - poprvé v Evropě, krátce po jeho světové premiéře v Los Angeles. Dva koncerty na závěr festivalu byly svěřeny Orchestre National du Capitole de Toulouse s šéfdirigentem Tuganem Sochijevem.

Z českých umělců vystoupí na festivalu harfistka Kateřina Englichová, Bennewitzovo kvarteto či sopranistka Martina Janková. Pražské jaro pokračuje i ve vyhledávání mladých talentů - letos to budou klavíristé Matyáš Novák a Pavel Zemen a houslisté Ludmila Pavlová a vítěz soutěže Fritze Kreislera Milan Al-Ashhab. Nebude chybět ani Víkend komorní hudby.

Festival podporuje i české skladatele - uvede díla ve Vídni žijícího Šimona Vosečka, Jakuba Rataje a Jany Vorosové, kteří své skladby napsali na objednávku Pražského jara.

Předprodej vstupenek začíná jako každý rok 12. prosince v 10 hodin.

autor: Alena Sojková
Spustit audio

Více o tématu