Když jsem vařil pro indonéskou prezidentku, měla osobního ochutnávače, vzpomíná šéfkuchař Pípal
„Je hezké vařit pro Michaela Douglase, Roberta De Nira nebo Michaela Jacksona, ale je to jako třešnička na dortu. Restauraci stejně děláte pro lidi, kteří do ní chodí denně,“ říká šéfkuchař Jan Pípal. Byl i osobním kuchařem indonéské prezidentky.
„Už si vlastně ani nepamatuji, kdy tady indonéská prezidentka byla, protože to už je dávno. V té době jsem byl ale jedním z mála prověřených kuchařů a spolupracoval jsem i s jejich ambasádou “ vzpomíná šéfkuchař.
Čtěte také
„Tehdy jsem také shodou okolností pracoval v hotelu InterContinental Prague, ale do poslední chvíle se nevědělo, kde bude prezidentka bydlet. Nakonec to byl ten stejný hotel a tak jsem tam dělal i oficiální catering – připravoval jsem jí od snídaně po večeře vlastně všechno. Také jsem jako jediný mohl až k ní na pokoj,“ popisuje.
„Pamatuji, že tam měla i svého lékaře, který všechno ochutnával ještě předtím, než to prezidentka vzala do úst. Byla tam obava, aby ji někdo snad neotrávil. Vlastně to bylo dnešním pohledem až úsměvné, rozhodně to byla zajímavá zkušenost,“ dodává.
Jak vypadá konkurz na pozici kuchaře v Puppu? Co o kuchařích vypovídají jejich nože? A proč s hostem nikdy nejde do sporu? Poslechněte si Hovory Naděždy Hávové v audiozáznamu.
Související
-
Pizza se šunkou a ananasem je možná větší zlo než s hranolky a párkem, myslí si šéfkuchař
„Základem dobré pizzy je těsto, takže mouka a kvasnice. A hlavně sýr mozzarella,“ popisuje šéfkuchař Jan Mužátko v pořadu Hovory.
-
Číňané, kteří u nás dělají čínskou kuchyni, na nás pohlížejí trochu spatra, říká šéfkuchař
Kuchařem se Vladimír Suchý vyučil v v 70. letech v Obecním domě, kterému se tehdy říkalo Repre. Později vařil ve slavné čínské restauraci v Praze.
-
Hruškovy recepty jsou návratem období temna do českých...
Reportér televize Nova Ladislav Hruška je držitelem rekordu: jeho knihy receptů se prodalo za tři měsíce více než 350 tisíc výtisků. Proč Češi milují jeho kuřecí ků...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.