Hruškovy recepty jsou návratem období temna do českých kuchyní, míní šéfkuchař Sajler

19. prosinec 2014

Reportér televize Nova Ladislav Hruška je držitelem rekordu: jeho knihy receptů se prodalo za tři měsíce více než 350 tisíc výtisků. Proč Češi milují jeho kuřecí kůžičky?

„Láďa Hruška rozhodně nepatří do světa profesionálních kuchařů, ale média ho tak často prezentují,“ řekl v pořadu Pro a proti šéfkuchař a moderátor kulinářského pořadu Kluci v akci Filip Sajler.

Podle něj jde možná o člověka, který rád vaří, ale není to z jeho vystupování nebo jídel cítit. „Navíc je u nás velké množství profesionálních kuchařů, o kterých lidé nevědí, do jejich restaurací nechodí a to mi vadí.“

Sajler připomněl, že už dávno neplatí, že nejkvalitnější surovina pro vaření je ta nejdražší. „Kvalitně jíst neznamená, že musím jíst draho.“

„Nemyslím si, že je prostor, aby někdo prezentoval v médiích tento způsob vaření, který z mého pohledu může být v mnoha případech až nebezpečný, nejen díky velice nekvalitní technologické úpravě. Je to návrat do období temna, nikoli posun vpřed nebo revoluce,“ zhodnotil šéfkuchař.


Sajler: „Všude na světě je kulinářství velice uznávané řemeslo a obor. Jen v Čechách máme ještě pořád pocit, že to může dělat kdokoli. Není to tak. Je to stejné, jako kdybych si chtěl dnes otevřít jadernou elektrárnu. Tehdy mám dvě možnosti: buď to spustím a všechny tady zabiju, nebo si najmu někoho, kdo to skutečně umí.“

Specialistka na přípravu sushi a značkový catering Barbora Rektorová si všímá marketingového rozměru všech počinů Ládi Hrušky.


Rektorová: „Pan Hruška se laserově přesně zaměřil na jednu cílovou skupinu, proto se jeho kniha tak dobře prodává. Hodně kuchařek je velmi obecných, ani nevíte, pro koho je kniha vlastně určena, ale tady hned víte: snadno a levně.“

„Kuchařské autority, které mají dobře udělané PR, jako třeba Roman Vaněk nebo Zdeněk Pohlreich, dost často působí zastrašujícím dojmem na obyčejné lidi,“ soudí Rektorová.

Jde především o lidi na vesnicích, kteří často velice dobře vaří, a zužitkují všechny suroviny. „To je naše specialita, jak my v České republice pořád ještě umíme zpracovávat základní suroviny,“ pochválila Čechy gastronomka.

Když si takový člověk si přečte Vaňkův výrok, že ženy nikdy nebudou vařit jako šéfkuchaři, může to v něm vyvolat pocit méněcennosti: já nezvládnu takovou tu vysokou gastronomii, a tady je něco snadně a levně, vysvětlila myšlenkové pochody obyčejných kuchařů a kuchařek Rektorová.

„Jsem velký zastánce spotřebovat například z kuřete všechno, nerada něco vyhazuji, ale na druhou stranu si nemyslím, že jsme v České republice tak chudí, aby kdokoli musel jíst takové jídlo, jako jsou kuřecí kůžičky,“ odmítla kulinářské metody Ladislava Hrušky specialistka na výrobu sushi.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio