Kdo vraždil v ulici Morgue? Před 180 lety vyšla první detektivka na světě

11. duben 2021

V dubnu roku 1841 určitě nikoho ve Filadelfii, ani vydavatele literárního Grahamova magazínu pana George Rexe Grahama nenapadlo, že na stránkách jeho periodika vychází něco, co se zapíše do dějin literatury. Že povídku redaktora Edgara Allana Poea budou budoucí generace považovat za první detektivku na světě. Ale stalo se.

Poe ve svém dílku Vraždy v ulici Morgue, situovaném do Paříže, prostřednictvím anonymního vypravěče vylíčil příběh vpravdě originální. A především tu přivedl k životu pana C. Augusta Dupina. Mladého muže z dobré rodiny uvrženého z jakýchsi neznámých příčin do tíživé chudoby. Není tedy bohat penězi, ale čímsi jiným. Disponuje mimořádným intelektem a břitkým analytickým myšlením. Když se v novinách dočte o velmi zvláštní vraždě v ulici Morgue – česky v Márniční ulici –, jeho mysl začne pracovat naplno. Vzhledem k tomu, že podezření padne na jeho přítele, rozhodne se nejasné okolnosti bizarního případu rozluštit.

Edgar Allan Poe (1849)

Jde tu o první použití takzvané záhady zamčeného pokoje, tolikrát se později v žánru objevující. Policie, jak už to tak bývá, jedná účelově a snaží se o rychlé ukončení celé záležitosti i za cenu, že obviní nevinného. Pan Dupin to tak nenechá a předvede detektivní výkon, který se stane předzvěstí vynikajících výkonů mnoha jeho dalších literárních následovníků. Jmenujme jen toho nejslavnějšího, kterého v roce 1887 přivedl do světa zločinu Arthur Conan Doyle – Sherlocka Holmese, z těch mladších úžasného Hercula Poirota, kterého v roce 1920 stvořila Agatha Christie. Nejmladší nacházíme v různých televizních seriálech, víte, co mám na mysli. Jsou dynamičtější, pracují v týmu, ale poněkud jim chybí elegance dávných borců. Zločin je s námi odjakživa, ale detektivce je teprve sto osmdesát let. A může za to pan Edgar Allan Poe.

Dramatizaci příběhu vydal v roce 2014 Radioservis a je stále ke stažení na radioteka.cz.

autor: Pavel Kácha
Spustit audio

Související