Edgar Allan Poe: Anděl pitvornosti. Groteskní povídka mistra světové literatury

1. duben 2021

Groteskní povídka Edgara Allana Poea může sloužit jako varování pro ty, kteří často pochybují nad pravdivostí některých, na první pohled zvláštních zpráv. Pokud mezi ně patříte, dávejte si pozor, protože i vám, stejně jako hlavnímu hrdinovi tohoto příběhu, by se mohl zjevit Anděl pitvornosti. Další z textů zařazených do proslulé Antologie černého humoru André Bretona poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Čtěte také

André Breton v předmluvě k vybrané povídce připomíná den, kdy americká Revue Whig uveřejnila Havrana a jméno E. A. Poea se stalo rázem slavným, zatímco autor sám se tou dobou potácel opilý po Brodwayi a narážel do domů. „Podobný rozpor by mohl sám o sobě, bez přispění čehokoli dalšího, být zdrojem humoru – nechť podrážděně zazáří z konfliktu mezi výjimečnými logickými schopnostmi, mimořádným intelektem a mlhami opilství…“ 

Ve vlastním překladu čte režisér Josef Červinka.
Připravil: Dimitrij Dudík
Natočeno: v roce 1997

Edgar Allan Poe, narozený v roce 1809, patří mezi nejvýznamnější a nejznámější světové spisovatele 19. století. Narodil se ve Spojených státech. Jeho rodiče zemřeli, když byl ještě malé dítě. Chvilku tak žil v sirotčinci, a to do té doby, než si ho vzala za svého rodina Allanů. Tak získal Poe své druhé jméno.

Protože se jeho nevlastní rodiče na nějaký čas přestěhovali do Velké Británie, studoval Poe na tamních školách. Po nějaké době se odstěhovali zpátky do USA. Potom, co neúspěšně studoval na amerických školách, snažil se vydělat si psaním literatury. Nejdříve psal básně, pak se snažil zaujmout svými povídkami. První větší úspěch slavil po vydání příběhu Rukopis nalezený v lahvi. Psal recenze, dělal práci redaktora a k tomu vydával vlastní tvorbu. Bohužel mu jeho činnost ztěžovaly jeho depresivní stavy, drogy a alkohol. Je považován za zakladatele detektivního a hororového žánru. Jeho tvorba je ale mnohem rozsáhlejší. Kromě hororů a detektivek se dále věnoval science fiction a humoristickým příběhům. Mezi jeho nejznámější díla patří povídky Jáma a kyvadlo či Černý kocour nebo báseň Havran.

Povídka Anděl pitvornosti vypráví příběh muže, který si při pročítání novin všiml odstavce, ve kterém autor vyprávěl o neuvěřitelné příčině smrti jednoho hráče šipek. Náhle se mu zjevilo před očima zvláštní stvoření. Tělo jako vinný sud, místo rukou lahve a tam, kde měla být hlava, byl zasazený demižón s trychtýřem jako čapkou – tak vypadal nezvaný host, anděl pitvornosti. Ten se na muže rozhněval kvůli jeho přístupu k bizarním událostem, vyčetl mu jeho nedůvěřivost a začal ho poučovat o tom, jaká je jeho práce a proč se nemá vysmívat zvláštním příběhům. Od té chvíle se začaly muži dít samé zvláštní nehody.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Filip Pluhař , Petra Hynčíková
Spustit audio