Každej tu černou káru svou si táhne sám... Před půlstoletím zemřel básník Josef Kainar

8. listopad 2021

Víc básníkem než muzikantem? Dramatikem než výtvarníkem? Novinářem než překladatelem? Rozkročený mezi jazzem, bigbítem a básněmi poplatnými režimu? Nezařaditelný solitér Josef Kainar jako živoucí legenda díky básním, jež se staly nesmrtelnými.

Famózní Stříhali dohola malého chlapečka, zhudebněná Vladimírem Mišíkem, Blues železničního mostu v interpretaci Evy Olmerové či Bombardovací blues v podání Jiřího Suchého.

Dětství Josefa Kainara, rodáka z Přerova, silně poznamenal rozchod rodičů. Odrazil se na jeho vzdělávání, prošel různými školami, teprve na hlučínském gymnázium našel sám sebe, svou lásku k literatuře. V roce 1938 odešel studovat do Prahy na filozofickou fakultu obor čeština a francouzština, ale ani tady mu nebylo dopřáno klidné studium. Poté co byly vysoké školy uzavřeny, musel střídat zaměstnání. Tu jako dramaturg v pražském Divadle satiry, tu jako žurnalista v novinách Rovnost nebo po druhé světové válce jako spolupracovník Československého rozhlasu.

Josef Kainar a Jiří Suchý

Těžko odhalit, proč mohl Kainar napsat vedle básně Stalinova řeka i první tuzemské absurdní drama Ubu se vrací aneb Dršťky nebudou; jak mohl složit báseň Údernická a zároveň půvabnou sbírku pro děti Nevídáno – neslýcháno. Jak mohl s Jiřím Brdečkou psát scénář k filmu Karla Zemana o baronu Prášilovi, být autorem působivé básně o Janu Palachovi a navržen jen o chvíli později na funkci předsedy přípravného výboru normalizačního Svazu českých spisovatelů. Než výbor mohl začít zasedat, Kainar zemřel na Dobříši ve věku pouhých 54 let. Bylo to před padesáti lety.

Odpověď na Kainarovu rozpolcenost duše je možné hledat přímo v jeho verších: „Každej tu černou káru svou si táhne sám. Kdo může znát tu píseň, co já v sobě mám? Můžeš si půjčit klobouk, nepůjčíš si nikdy cizí žal… Cizíma ústy ještě nikdo nezpíval… Tu černou káru, tu mám stále na patách… Zastavit nesmím ani chvíli… ta černá kára se můj život nazývá.“ 

autor: Anna Novotná
Spustit audio

Související