Jó, třešně zrály... Legendární bard Waldemar Matuška by oslavil 90!

21. červen 2022

Do zvláštní doby v této zemi na přelomu padesátých a šedesátých let minulého století, kdy se rodilo tolik velkých nadějí a plánů, vstoupil i Waldemar Matuška.

Synek vídeňské operetní zpěvačky narozený 2. července 1932 v Košicích vyrůstal v Praze, učil se sklářem v Poděbradech a rok se živil jako sklář v Karlových Varech. To jsou některá fakta z první etapy jeho života. Ve školním zpěvu příliš neprospíval, ale brzy se naučil na kytaru, mandolínu, banjo i kontrabas.

Waldemar Matuška a Helena Vondráčková na snímku z roku 1968

S muzikantskou produkcí začínal v kavárnách v Karlových Varech, ale zvítězila touha po Praze. V roce 1960 se objevil na jevišti Šlitrova a Suchého Semaforu a během několika týdnů z něj byla hvězda. Hvězda opravdu výrazná. Hubený charismatický tmavovlasý muž s vousem, s úžasným hlasem a nevšedním citem pro písňové texty. A také s osobitým humorem a hereckým talentem. Ten později osvědčil v několika filmech, z nichž ční jedna úžasná role – statkář Zášinek v Jasného Všech dobrých rodácích. Walda byl originál, nikomu se nepodobal, působil jako zjevení. A nebylo divu, že se dva roky po svém prvním angažmá stal vítězem ankety Zlatý slavík.

Waldemar Matuška

Měl štěstí, že pro něho psali skvělí autoři – semaforská dvojka S+Š, Jan Schneider či Ivo Fischer a další. Matuška byl součástí té doby. Zdál se být rebelem, ač v jeho písních lidé často nacházeli pohodu a pocit bezpečného domova. To se hodilo i vládnoucí moci. Ocenila ho dokonce titulem „zasloužilý umělec“. Když se nakonec rozhodl se svou ženou Olgou emigrovat v roce 1986 do Spojených států, způsobil v socialistické vlasti nevídaný šok.

Waldemar, kdysi idol romantických žen a spřízněný duch obyčejných chlapů, se stal zcela neodmyslitelnou součástí kulturního života v šedesátých letech. Prošel jimi i dobou normalizační, odešel, ale zůstával tichým souputníkem života v této zemi. Bylo by mu devadesát a lidé na něj nezapomněli.

autor: Pavel Kácha
Spustit audio

Související