Jan Macháček: Nord Stream 2 a americko-německé vztahy

16. únor 2021

Přestože ve věci procesu s prezidentem Donaldem Trump se americký Senát ukázal jako rozdělený, ve věci odmítnutí rusko-německého plynovodu Nord Stream 2 zůstává jednotný. Sankce vůči všem, kteří by mohli na dokončení plynovodu jakkoli participovat, už platí a mají podobu zákona.

Díky americkým sankcím práce na plynovodu za 11 miliard dolarů, který je těsně před dokončením, stojí více než rok. Před třemi dny dva senátoři – republikán James Risch a demokratka Jeanne Shaheenová – vyzvali prezidenta Joea Bidena, aby sankce podle zákona začal konečně vymáhat a tento „nebezpečný projekt“ už jednoznačně ukončil.

Čtěte také

Podle komentáře Wolfganga Münchaua pro britský časopis The Spectator může dokončení a spuštění plynovodu způsobit dosud největší krizi atlantických vztahů od invaze do Iráku v roce 2003. Tentokrát ale vypadají Němci odhodlaněji.

Amerika není jediná, komu plynovod vadí. Leckdo to chápe jako projekt, který má oslabit Ukrajinu s tím, že přijde o statut tranzitní země plynu do Evropy. Po uvěznění Alexeje Navalného odhlasoval Evropský parlament rezoluci, která žádá plynovod zrušit. V Polsku je plynovod označován za nový pakt Molotov-Ribbentrop, což je přehnané, ale je to přehnané stejně, jako když Němci věří, že Američané jsou proti Nord Stream 2 jen proto, aby prodali více svého plynu do Evropy.

Německo nemá plán B

Pointa Münchauova komentáře je, že Německo a Rusko jsou si daleko bližší než se všeobecně – a v anglosaském světě především – chápe.

Čtěte také

Bývalý kancléř Gerhard Schröder je osobní přítel Putina, kterému říká „bezchybný demokrat“. Schröder je předsedou dozorčí rady Nord Stream 2. Firma sídlí ve Švýcarsku, ale je plně vlastněna ruským Gazpromem. Angela Merkelová je vůči Putinovi rezervovaná, ale pokud spolu mluví, tak mluví rusky.

Rusko nemusí Němci zbožňovat, ale mají určitě pocit, že mu dobře rozumí. Němečtí politici euforicky reagovali na výsledky testů ruské vakcíny Sputnik V, zatímco do oxfordské vakcíny AstraZeneca se pustili zostra. Přitom jsou obě vakcíny v principu podobné.

Plynovod a očkování spolu sice nesouvisí, ale lze si vůbec představit, že Německo přivítá ruskou vakcínu a bude bojkotovat ruský plyn? Obě věci prohloubí německou závislost na Rusku a ruskou závislost na německém trhu. Možná jsme svědky nového přátelství.

Čtěte také

Typicky v tom EU nehraje žádnou roli. Vysoký představitel EU Josep Borrell odjel do Moskvy a byl ponížen svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem, který řekl, že „EU je nespolehlivý partner“. Borrell chce nyní znovu „promyslet“ vztahy EU s Ruskem. To je sice hezké, ale Německo EU nenechá, aby mu narušilo lukrativní bilaterální vztah.

Německo i Rusko definují zahraniční politiku transakčně. Německo podporuje obchod a musí držet svůj velký obchodní přebytek. Co se Navalného týče, tak Merkelová říká, že Nord Stream 2 a Navalnyj se nemají spojovat. Zacházení s Navalným odsuzuje, ale nebude kvůli němu obětovávat politický kapitál ani dodávky plynu.

Po úplném odstavení jaderných elektráren na konci příštího roku je německý průmysl plně závislý na ruském plynu a nemá žádný plán B. Nástupce Merkelové v čele CDU Armin Laschet varoval v minulosti před „laciným marketingem protiputinovského populismu“.

Logo

Švýcarská pojišťovna Zurich se z projektu stáhla, bojí se amerických sankcí. Stejně tak norské a dánské firmy, které se bojí plynovod certifikovat. Možná se Německo s USA ještě dohodne, že bude dovážet méně ruského plynu. Pokud ne, je zřejmě Německo ochotno stavbu i certifikaci dokončit skrze veřejnou nadaci, kterou americké sankce neohrozí.  

Autor je komentátor Lidových novin a ředitel Institutu pro politiku a společnost (spjatého s hnutím ANO)

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.