Martin Fendrych: Žije u nás přes milion cizinců, 570 tisíc z toho tvoří Ukrajinci. Pomáháme jim dost?

4. květen 2024

Na konci dubna mluvil ve sněmovně policejní prezident Martin Vondrášek o migraci. Oznámil, že minulý rok v Česku žilo přes milion cizinců. Jejich počet „se začíná blížit deseti procentům“ české populace. Vondrášek dodal, že nyní až 570 tisíc z nich tvoří Ukrajinci. Cituji: „… když sečtu všechny Ukrajince, kteří tady byli před válkou a kteří přišli jako uprchlíci, pohybujeme se okolo 550 až 570 tisíc lidí.“

Počet Ukrajinců v Česku je zjevně dost pohyblivý. Souvisí to s válkou v jejich vlasti. Podle publikace Českého statistického úřadu (ČSÚ), kterou vydal loni v prosinci, u nás ke konci roku 2022 žilo dokonce 636 tisíc Ukrajinců, což představovalo zhruba šest desetin cizinců žijících u nás.

Čtěte také

Následovali Slováci, těch zde bylo přes 117 tisíc, a Vietnamci v počtu přes 66 tisíc. Další silnou skupinu cizinců tvořili Rusové, úřady jich evidovaly 43,5 tisíce. Pak Rumuni, necelých 20 tisíc, a Poláci a Bulhaři, obě skupiny necelých 18 tisíc.

Policejní prezident Vondrášek nyní tedy mluví o počtu 570 tisíc Ukrajinců, což by bylo asi o 60 tisíc méně, než kolik napočítal statistický úřad v roce 2022. Otázkou je, z jakých čísel nyní šéf policie vychází.

Vondrášek ale připomněl jeden důležitý fakt. Záleží na tom, jak se bude válka na Ukrajině vyvíjet. Může odtud přijít další vlna uprchlíků.

Čtěte také

Popsal dva důvody. Za prvé podle něj nelze předvídat, jak se válka bude vyvíjet, tedy jestli Rusové nebudou postupovat. Za druhé zdrojem dalších odchodů ze země se může stát i mobilizace na Ukrajině, které chybí vojáci, a další snižování věku k branné povinnosti.

Co to znamená pro Česko? Nedávno jsem zde mluvil o tom, že se nám podle vládních dat ukrajinští uprchlíci už vyplácejí, státu odvádějí více peněz, než kolik do nich investuje. Zároveň je důležité si uvědomit, že se jedná o uprchlíky, kteří mají právo na ochranu, nejde o ekonomické migranty, kteří takové právo nemají.

Pomáhat je v zájmu státu

Vondráškovo varování před možnou další uprchlickou vlnou nám ale taky připomíná, jak důležité je Ukrajinu dál maximálně podporovat. To se týká jak naší země, tak Evropské unie a celého Západu.

Čtěte také

Pokud by Rusové Ukrajinu dobyli, následovala by uprchlická vlna gigantických rozměrů, jež by zasáhla v první řadě země, jako je Polsko, Slovensko a Česko. Je v našem bytostném zájmu Ukrajině pomáhat.

Zároveň bychom měli chápat, že se z Ukrajinců stala nejpočetnější skupina cizinců v naší zemi. Je jasné, že ten stav jen tak neskončí, může trvat roky a bude trvat roky. Je v zájmu státu, aby na to bral ohled.

Martin Fendrych

Víme dobře, že u nás kupříkladu chybí dostupné kurzy češtiny pro Ukrajince, že je potřeba jim nabízet rekvalifikaci a že by jim i nám velmi pomohlo, kdybychom uměli využít jejich odbornost. Často vysokou.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.