Jan Macháček: Blinken do Evropy – Čína a Nord Stream 2

23. březen 2021

Antony Blinken, nový americký ministr zahraničí, je v Bruselu, kde navštíví NATO a zúčastní se jednání ministrů zahraničí členských zemí aliance. Blinken určitě ujistí evropské spojence o tom, že Amerika zůstává oddána alianci. Jestli hned při první návštěvě otevře téma plnění zbrojních závazků ze strany evropských spojenců, je nejisté. Všeobecně se ale očekává, že hlavním politickým tématem debat spojenců budou Čína a Rusko.

Co se Číny týče, vyslala EU vstřícný krok. V den příletu amerického ministra vyhlásila sankce proti čtyřem čínským politikům z provincie Sin-ťiang kvůli represi Ujgurů.

Čtěte také

Tvrdší postoj vůči Číně má mimochodem v Americe podporu obou politických stran, také opoziční republikáni žádají posílení transatlantické vazby a společný blok, který se bude stavět Číně.

Čínská státní média se zlobí, Evropě vyhrožují, Německu připomínají holocaust a tak dále. Odpověď na sankce prý bude dvojnásobná. Bude ohrožena nová evropsko-čínská investiční dohoda? Asi těžko. Dohoda stejně není považovaná za příliš výhodnou pro evropskou stranu. Možná Čína zakáže dovoz některého evropského zboží. Už nyní má EU ale obrovský schodek v obchodu s Čínou. Jen loni vzrostl ze 165 miliard eur na 181 miliard eur.

Blinkenova hrozba sankcí

Výjimkou je Německo, které vždy mělo konzistentní přebytek v obchodu s Čínou, který se ale vloni také propadl do schodku. Čína je německým exportním trhem číslo jedna, především kvůli vývozu automobilů. Tento silný trend se hned tak nezmění, sankce proti čtyřem úředníkům z jedné čínské provincie nám asi megatrendy neotočí. Zatím se jedná pouze o vstřícný signál vůči Americe, věcně a podstatou je to ale zatím jen takový minisignál.

Čtěte také

Ohledně amerických sankcí ve věci plynovodu Nord Stream 2 působí situace velmi zmatečně. Nový americký prezident Joe Biden prohlásil, že plynovod je pro Evropu velmi špatný a nevýhodný projekt. Jeho administrativa ale vzápětí odmítla konkretizovat rozšířený sankční zákon, který by postihoval i evropské firmy, které by se podílely na financování, pojištění a certifikaci rusko-německého plynovodu. Před svou cestou do Evropy ale Blinken hrozbu sankcí zopakoval. Americký sankční zákon proti plynovodu platí a bude vymáhán.

Jenže od té doby, co před měsícem sankce věcně uplatněny nebyly, se práce na dokončení zbývající části plynovodu opět rychle rozeběhly. Dvě ruské lodi kladou už zase trubky na mořské dno jako o závod. A certifikaci plynovodu má provést veřejná nadace z Meklenburska-Předního Pomořanska, protože na nadace sankční zákon nemyslí. V německém tisku se nespekuluje o tom, zda bude plynovod dokončen, ale výhradně kdy bude dokončen.

Logo

Blinkenova opětovná hrozba sankcí ve věci plynovodu je asi trochu na oko. Při první návštěvě Evropy nebude riskovat rozkol se spojenci, ani rozkol s Německem, když chce demonstrovat americký návrat k multilateralismu.

Z pohledu USA to vypadá, že prioritou je mít Evropu na své straně především ve věci Číny, i když je to zatím jen spíše symbolicky. Co se Ruska týče, mohly USA už sankce kvůli plynovodu dávno spustit před návštěvou Blinkena, a pokud Joe Biden myslí vážně svůj výrok, že Putin je „zabiják“, není nic jednoduššího než odstavit Rusko od mezinárodního platebního systému Swift, což je takový ekvivalent jaderné zbraně v mezinárodních financích. Nic takového ale nikdo nechystá.

Autor je komentátor Lidových novin a ředitel Institutu pro politiku a společnost (spjatého s hnutím ANO)

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.