Jaké to je v oku hurikánu Florence? Jako na horské dráze

13. září 2018

Na východním pobřeží Spojených států odpočítávají poslední hodiny do příchodu ničivého hurikánu Florence. Ten sice už zeslábl na druhý z pěti stupňů Saffir-Simpsonovy stupnice, podle Národního střediska pro hurikány půjde ale i tak o výjimečně nebezpečnou bouři.

Prognóza směru postupu i síly hurikánu je možná nejen díky satelitním snímkům. Důležitým dodavatelem potřebných údajů jsou také takzvaní Hurricane Hunters neboli Lovci hurikánů.

Tito odvážlivci z 53. letky Amerického letectva se pravidelně vydávají do středu bouře. Zde sledují tropické bouře a hurikány v Atlantiku, Karibském moři, Mexickém zálivu a v centrálním Pacifiku.

Údaje a data, která nasbírají, putují přes satelitní spojení už během letu přímo do Národního centra pro hurikány v Miami.

Do bouří v současnosti létají piloti se stroji WC 130-J Super Hercules, taktickými transportními letouny vybavenými nejmodernějšími meteorologickými přístroji.

Sbírají informace o teplotě, tlaku vzduchu, množství a typu oblačnosti i o směru a rychlosti větru. Tak se dá určit, kde je jádro bouře a kam míří. Důležitým měřeným parametrem je také teplota povrchové vody oceánu.

Jaký význam má tato informace, přiblížil v Dnešním Plusu Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu. „Povrchová teplota vody je podstatná, protože hurikány vznikají v tropických vodách, když teplota přesáhne 27 stupňů Celsia.“

S hurikánem je spojena rozsáhlá oblačnost, která přikrývá oceán, takže není možné z družice teplotu oceánu odečíst. Proto je potřeba sáhnout k jiným prostředkům.“

Povrchová teplota vody má vliv na její vypařování. Tato voda se ve vzduchu kondenzuje a hybným motorem existence hurikánu. Takže čím větší teplota během vývoje hurikánu, tím hurikán nabývá na síle.
Petr Dvořák

Jaké to je proletět hurikánem skrz na skrz, si mohlo vyzkoušet i několik novinářů. Jeden z nich, reportér Dave Malkoff ze stanice Weather Chanell poskytl svůj komentář přímo z kabiny letounu.

Silné turbulence s námi házejí. Je to jako jízda na horské dráze, protože neletíme nad hurikánem nebo kolem něj, ale přímo skrz ve výšce asi tří kilometrů... Teď jsme v oku hurikánu, neuvěřitelné - nad námi je modré nebe, v okruhu 45 km je krásné slunečné počasí.“

Major Joe Duckworth jako vůbec první pilot 27. července 1943 úmyslně proletěl okem hurikánu, a to hned dvakrát, přičemž sebou vzal na palubu také kolegu meteorologa.

Historie letky, která je v oku hurikánu skoro jako doma, se začala psát v roce 1943, když se dva američtí vojenští piloti vsadili, že jeden z nich proletí okem hurikánu.

Tyto lety se obecně považují za první pokusy o sběr dat o hurikánu a jeho pohybu přímo ze vzduchu, průletem skrz něj. Letka Lovců hurikánů vznikla hned v následujícím roce.

autoři: Tea Veseláková , oci
Spustit audio

Související