Jak se potkat s Otou Pavlem. Vyšla audiokniha k devadesátinám slavného spisovatele

14. červen 2020

Druhého července to bude devadesát let, co se v pražské rodině židovského obchodníka Lea Poppera narodil skvělý spisovatel a sportovní reportér Ota Pavel. K výročí autora vychází audiokniha Ota Pavel – Povídky.

Do čítanek se dostal jako autor vzpomínkových próz Smrt krásných srnců a Jak jsem potkal ryby, ale už v šedesátých letech ho proslavily prózy ze sportovního prostředí Dukla mezi mrakodrapy nebo Plná bedna šampaňského. Jeho příběh krutě ovlivnila doba, v níž vyrůstal a tvořil. Za války mu před očima odvedli do transportu tátu a starší bratry Huga a Jiřího, protloukal se sám s matkou. Za komunismu byly zase cenzurou mrzačeny jeho texty. To vše patrně přispělo k tomu, že spisovatel v polovině šedesátých let onemocněl těžkou duševní poruchou. Třeba text knihy Jak jsem potkal ryby diktoval ve svěrací kazajce sestřičce na psychiatrii. V šestatřiceti odešel do invalidního důchodu a do konce života opakovaně pobýval v léčebnách. Zemřel ve věku nedožitých čtyřiceti tří let na srdeční infarkt.

Ota Pavel – Povídky

Audiokniha Ota Pavel – Povídky, kterou k výročí autora vydává Supraphon, je unikátní nejen rozsahem. Obsahuje jednak archivní nahrávky kultovních textů Kapři pro wehrmacht, Ve službách Švédska nebo Zlatí úhoři v interpretaci legendárních herců Jiřího Sováka, Vlastimila Brodského, Rudolfa Hrušínského nebo Miroslava Horníčka. Další položkou bezmála devítihodinového kompletu, jenž vychází na 2CD i v digitálních formátech, je dramatizace Pohádky o Raškovi z roku 2011, kde si v režii Jana Jiráně zahráli Josef Somr, Petr Vacek, Jaroslava Kretschmerová nebo Jiří Lábus. Generačně bohatou interpretační mozaiku doplňují nové snímky v podání mladých herců Radúze Máchy, Igora Orozoviče a Miloslava Königa, kteří načetli povídky, jež za života Oty Pavla nevyšly v autorizované podobě a které do knížky Povídky z šuplíku uspořádala nakladatelka Slávka Kopecká.

Součástí vzpomínkového kompletu je i buklet se vzácnými snímky fotografa Pavla Váchy, autora spisovatelova ikonického snímku. Ukrývá taky působivý článek judaistky Věry Tydlitátové, jež mimo jiné cituje Otova bratra Jiřího, který po desítkách let zjistil, co předcházelo okamžiku, kdy u Pavla v roce 1964 na olympiádě v Innsbrucku propukla maniodepresivní psychóza. Stačila jediná hnusná věta, jež na jeho adresu zazněla z kabiny československých hokejistů…

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Související

Více o tématu