HLASUJTE: Jste pro plošné hubení hrabošů jedem?

13. srpen 2019
Radiofórum

Povolení plošného trávení přemnožených hrabošů, které vydal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), vystavilo ministerstvo zemědělství stopku. A platí dál i po včerejší schůzce zástupců ministerstev životního prostředí, zemědělství, zemědělců i ornitologů. 

Jednotliví zemědělci mohou žádat o individuální výjimku místní orgány ochrany přírody a krajiny. Jed se má dávat přímo do nor, jako je tomu na Slovensku, v Německu a Rakousku.

Čtěte také

Pro předsedu Zemědělského svazu ČR Martina Pýchu je výsledek schůzky zklamáním. Nikdo podle něj neřekl, co dělat, když hraboši sežerou ozimy, ani jaké budou kompenzace.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:

Co si o vzniklé situaci myslíte? Jak by se podle vás měla hraboší kalamita zastavit? Hubit hlodavce plošně jedem, nebo to nechat na dravcích? Jaký dopad může mít jed na další zvířata v přírodě? Může přirozený predátor na zvýšený výskyt hlodavců účinně reagovat? A jde vůbec o hraboší kalamitu, nebo se jedná o přirozený zvýšený výskyt hrabošů?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související