Hana Hosnedlová: Chytrý chlapeček

11. duben 2024

Moc ráda pozoruji malé děti a jejich chování. Jízda trolejbusem mi takové příhody dost často naservíruje přímo pod nos. Nedávno jsem například pozorovala mladého tatínka s malým roztomilým synkem, který byl v mých očích prostě genius.

Dokázal totiž pojmenovat značky všech aut projíždějících okolo trolejbusu, což já neumím dodnes. Květnatě komentoval okolní scenérii, kritizoval pomalované zdi a povalené popelnice. A co víc - četl čísla domů, které jsme míjeli, a to i trojciferná...

Úplně mě uchvátil, když začal s tatínkem rozvíjet teorii o výhodách létajících trolejbusů nebo dlouhých pohyblivých schodech podél silnice.

Byla jsem tím dítětem prostě unesená a byla bych s ním jela nejraději až na konečnou. Tatínek si po chvíli sedl na sedadlo vedle mne, a tak jsem bez váhání zahájila pohotový výslech.

Dozvěděla jsem se, že chlapečkovi je tři a půl roku, že mluvil ještě před svými prvními narozeninami. Že chodí do nějaké školky, která má speciální program pro nadané děti, a doma se se starší sestřičkou učí angličtinu, i když to holčinu otravuje. A že už umí i všechna písmena.

Bylo mi líto, když vystupovali, a chtěla jsem chlapečkovi říct něco pěkného na rozloučenou, když slyším, jak říká tím svým zvonivým hláskem tatínkovi: To je ale zvědavá bába, viď, tati? Když jsem to tak v duchu přehodnotila, musím uznat, že měl vlastně pravdu.

autor: Hana Hosnedlová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Hana Hosnedlová: Útoky reklamy

    Denně na nás útočí desítky, možná stovky různých reklam, doporučení a nabídek, ať už z televize, internetu, letáků či plakátů.

  • Hana Hosnedlová: Cesta vlakem

    Mám kamarádku, jejíž manžel je zapřisáhlý ctitel motorů. Samozřejmě v autech a motorkách všech značek a dat výroby. Hromadnou dopravou jezdit odmítá, vlastně to ani neumí.

  • Hana Hosnedlová: Domácí úrazy

    Dlouho jsem se bránila tvrzení statistik, které říkají, že nejvíc úrazů se stane v domácnosti. Po zkušenostech z poslední doby tomu ale začínám věřit.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.