Fica by (možná) zastavila jen hromadná výpověď všech slovenských novinářů RTVS, píše komentátor Obradovič

16. březen 2024

Přes 600 zaměstnanců a spolupracovníků slovenské RTVS se už první den podepsalo pod prohlášení, které žádá stažení kontroverzního návrhu zákona ministryně kultury Martiny Šimkovičové. Jeho podstatou je mocensky ovládnout veřejnoprávní médium a přetvořit ho na vládní propagandistický nástroj, píše ve slovenském Denníku N komentátor Filip Obradovič.

Mezinárodní sdružení veřejnoprávních médií, jehož členem je i RTVS, má za to, že návrh Šimkovičové ohrožuje demokracii.

Možná, že by se Ficův kabinet zalekl, kdyby za sebou dveřmi zabouchli všichni v RTVS, ale to je nepravděpodobné.

Reportéři bez hranic varují, že je v rozporu s unijním zákonem o svobodě médií. Je to ale současně první věc, kterou musí slovenská vláda pod vedením Roberta Fica udělat, aby ovládla zemi, píše Obradovič. A kabinet nevybíravě demonstruje, že to udělat může.

Luboš Machaj, šéf RTVS

Odpor zaměstnanců a spolupracovníků veřejnoprávní televize a rozhlasu může být v zápasu o finální podobu navrhovaných změn zákona klíčový.

Kromě jasného cíle vyměnit vedení RTVS novela počítá s vytvořením programové rady, která má dohlížet na vysílaný obsah. Když tento orgán nebude spokojený, bude moct ředitele média jednoduše odvolat.

Novináři mají tři možnosti

Zaměstnanci RTVS budou mít v podstatě tři možnosti, jak postupovat: Mohou z média odejít. Nebo v něm mohou zůstat, dokud to půjde, a pokusit se ho bránit, dokud je vedení nevyhodí.

Čtěte také

Tyto dvě možnosti jsou podle komentátora naprosto legitimní. Třetí volbou je podvolit se, a podílet se tak na plánu vládnoucí koalice, což Obradovič považuje za nedůstojnou variantu.

Možná, že by se Ficův kabinet zalekl, kdyby za sebou dveřmi zabouchli všichni v RTVS, ale to je nepravděpodobné. Výsledek takového hromadného odchodu není vůbec jistý, navíc málokdo se může prostě sebrat a ze dne na den odejít z práce.

Každá vládní většina na Slovensku měla ambici vyměnit vedení veřejnoprávního média, doplňuje komentátor Denníku N.

Čtěte také

Jenže současný zásah do tvorby programu z pozic vládní moci nemá obdobu. Slovensko pravděpodobně čeká nové kolo protestů sjednocené opozice a možná dojde i na parlamentní obstrukce.

Robert Fico s tím ale počítá. Voliče své vládní koalice má přečtené, takže zůstává klidný. Nevadí mu ani fakt, že Evropský parlament ve středu přijal akt o svobodě a nezávislosti médií k ochraně plurality v členských státech.

Mnozí přitom upozorňují, že návrh ministryně Šimkovičové je s touto normou v rozporu a Slovensko ji časem bude muset implementovat do svého právního systému. Než k tomu ale dojde, RTVS, jak ji známe dnes, bude minulostí, uzavírá komentátor Filip Obradovič.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Svět ve 20 minutách, připravili Ondřej Čížek a Tea Veseláková.

autoři: Ondřej Čížek , Tea Veseláková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.