Digitální spisovatel má pokračování, umělá inteligence opět „kouzlila“ s povídkami známých autorů

10. prosinec 2021

Unikátní projekt Digitální spisovatel, za kterým stojí šéfproducentka portálu mujRozhlas Anna Vošalíková, uvádí od tohoto týdne své pokračování. Zájemci se budou moci opět zaposlouchat do povídek, které vytvořili známí autoři, následně je však doplnila umělá inteligence, případně se jí sami nechali inspirovat.

Oproti první sérii, kde povídky psala pouze umělá inteligence založená na systému GPT 2 a GPT 3, píší ve druhé sérii Digitálního spisovatele spolu s umělou inteligencí GPT 3 čeští autoři. V nabídce je například kyberpunková povídka Dostatečné množství porna od Františka Kotlety, který je také známý pod svým vlastním jménem Leoš Kyša coby někdejší mediální novinář.

Čtěte také

Dále se posluchači mohou těšit na magicky realistický příběh Noc v hotelu Chaos od Ondřeje Neffa, pohádku Skoropravdivá legenda z kanálu od Hany Lehečkové, momentku Trable v Katánii od Biancy Bellové, detektivku Poslední Revolver: Příběh posledního Revolvera od Pavla Bareše, řecký mýtus Píseň nočních můr od Petra Stančíka a horor Spiritista ode Anny Vošalíkové, která je přímo autorkou unikátního projektu.

Každý z autorů spolupracoval s umělou inteligencí jiným způsobem. Jeho součástí je také série rozhovorů s autory o jejich zkušenostech se spoluprací s umělou inteligencí. Autoři v nich přibližují posluchačům konkrétní postup práci při přípravě povídek pro druhou sérii, odpovídají na otázky, které vzešly ze série první a hovoří o svých dojmech ze spolupráce i z výsledných textů.

Čtěte také

Součástí projektu je také obsáhlý rozhovor s Ditou Malečkovou a Janem Tylem o kreativních procesech umělé inteligence, o etických otázkách spojených s těmito procesy a o tvorbě povídek pro projekt Digitální spisovatel 2. „Druhá série prověřila schopnost umělé inteligence flexibilně reagovat na potřeby autorů a pomáhat jim generovat nápady, náměty i celé kusy textu. Cílem bylo mimo jiné otestovat limity umělé inteligence a možné spolupráce s lidskými autory a to se nám, myslím podařilo,“ uvedla pro Digitální rádio Anna Vošalíková. 

Autorka podcastu uvítá i zpětnou vazbu samotných posluchačů. Kontaktovat ji mohou na adrese anna.vosalikova@rozhlas.cz.

autor: lukpo
Spustit audio

Související