Poslechněte si sérii povídek Digitální spisovatel, kterou pro Český rozhlas napsala umělá inteligence

14. prosinec 2020

Experimentální série Digitální spisovatel testuje limity umělé inteligence, která dostala za úkol napsat vlastní příběhy s vlastními hrdiny a originální zápletkou. Tento cyklus má celkem pět dílů a na portálu mujRozhlas si mohou najít zájemci i speciální díl podcastu Ping o tom, jak toto rozhlasové dílo vznikalo.

Na audioportálu mujRozhlas najdou nově jeho návštěvníci sérii povídek uvedenou pod názvem Digitální spisovatel. Pro Český rozhlas ho napsala umělá inteligence založená na systému GPT2 a GPT3. Algoritmus dostal za úkol vytvořit svůj vlastní příběh na základě tisíců knih od renomovaných autorů, které si nastudoval. Výsledkem je pět povídek – sci-fi, milostný příběh, detektivka, horor a historický román.

Experimentální série Digitální spisovatel testuje limity umělé inteligence, která dostala za úkol napsat vlastní příběhy s vlastními hrdiny a originální zápletkou. „Funguje to tak, že se neuronová síť naučí stovky a tisíce různých autorů a jejich děl a podle zadaných parametrů napíše své vlastní dílo. Podařilo se nám získat celou řadu skvělých herců, takže si myslím, že si na své přijdou jak milovníci tradiční rozhlasové tvorby tak i ti, kteří hledají zajímavý zvukový experiment,“ popsala šéfproducentka Anna Vošalíková.

Původním záměrem autorů bylo vygenerovat pár krátkých textů a to v projektu Digitální filozof. Později ale přecházeli ke složitějším příběhům. V tomto případě se propojila moderní technologie a člověk - počítač vygeneroval příběhy a lidé je načetli. Na portálu mujRozhlas naleznete pět epizod, které nesou mimo jiné označení Válka v nebi, Chlapec a jeho pes, Da Vinciho stroj nebo Špion, který přišel z války. Součástí stránky je pak i speciální díl o vzniku zákulisí Digitálního spisovatele. Hosty podcastu jsou Dita Malečková a Jan Tyl.

autor: lukpo
Spustit audio

Související