Další vakcína v Británii. Ostrovní království by mohlo schválit přípravek od AstraZeneca tento týden

28. prosinec 2020

Jak upozorňuje britský deník The Times, vakcína proti covidu-19 z dílny Oxfordské univerzity a společnosti AstraZeneca by měla být ve Spojeném království schválena už tento týden. Vedení farmaceutické firmy se přitom domnívá, že očkovací látka bude fungovat i na nový kmen koronaviru, který se nedávno objevil na jihu Anglie. Od té doby už byl zachycený také na řadě dalších míst Evropy i mimo ni.

Britská vláda považuje právě vakcínu společnosti AstraZeneca a vědců z Oxfordu za zbraň, která ulehčí boj proti covidu-19. Oproti těm dosud schváleným se totiž dá skladovat v ledničce a je výrazně levnější.

Spojené království se nyní potýká s velkým nárůstem nakažených. Podle dopisu adresovanému vedení britské národní zdravotnické služby, který unikl do médií, jsou britské nemocnice na hranici svých kapacit, dodávají londýnské Timesy.

Pozor na falešné vakcíny

Naopak před falešnými vakcínami proti covidu-19 varuje evropská policejní agentura Europol. Všímá si toho chorvatská agentura Hina.

Čtěte také

Na sociálních sítích už se podle Europolu objevily první nabídky nepravých očkovacích látek. Těch, kteří se o podobný podvod pokusí, přitom bude podle všeho přibývat vzhledem k obrovské poptávce po vakcíně.

Podle šéfky Europolu Catherine De Bolleové její lidé situaci monitorují. Zároveň vyzvala spotřebitele k opatrnosti. Vládám jednotlivých zemí pak vzkázala, že by měly být připravené na to, že se objeví pokusy o krádeže vakcíny. Agentura Hina píše, že policejní složky v rámci Evropské unie spolupracují při převozu očkovacích dávek.

Migranti na bosensko-chorvatské hranici

Server panarabské televize Al-Džazíra poukazuje na zoufalou situaci utečenců, kteří tráví zimu v provizorních podmínkách na bosensko-chorvatské hranici. Stovky migrantů uvázly ve stanovém táboře na bosenském území, který navíc začátkem týdne vyhořel. Jedinou ochranu před sněhem a mrazem jim nyní poskytují přikrývky a spacáky.

Čtěte také

Tábor nedaleko městečka Bihać je terčem dlouhodobé kritiky, připomíná Al-Džazíra. Bosenským úřadům se od požáru nepodařilo sehnat pro jeho obyvatele náhradní ubytování. Ti tak nemají k dispozici přístřeší. A pokud jde o jídlo, jsou závislí na potravinových balíčcích od humanitárních organizací.

Bosenská vláda se tak dostala pod tlak mezinárodních organizací, které od ní žádají, aby situaci urychleně řešila. V táboře není žádná vytápěná budova a lidem, kteří tam nyní přebývají, hrozí omrzliny, podchlazení a další zdravotní problémy. Kromě zhruba tisícovky migrantů v táboře u Bihaće další asi dva tisíce lidí pobývají v opuštěných domech a provizorních tábořištích.

V Bosně a Hercegovině uvázly tisíce utečenců, kteří se tudy chtěli dostat do západní Evropy. Evropská unie varovala, že tito lidé nebudou mít v zimě adekvátní přístřeší, ve kterém by mohli přečkat mrazy. Brusel podle serveru televize Al-Džazíra současně vyzval bosenské politiky, aby odložili vzájemné spory a problém urgentně vyřešili.

Poslechněte si přehled zahraničního tisku, který připravila Tea Veseláková.

Spustit audio