Čtyři ženy Alexandra Makedonského. Komediální apokryf Lenky Procházkové

5. prosinec 2023

Na velké historické postavy se neškodí čas od času podívat v komickém světle. Spisovatelka Lenka Procházková se takto podívala na slavného dobyvatele ve své hře Čtyři ženy Alexandra Makedonského. Komediální apokryf o tom, že povaha diktátorů (bohužel) a žen (naštěstí) se v historii nemění, poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Alexandr Makedonský (Oldřich Vízner), Olympia, jeho matka (Květa Fialová), Aristoteles (Ilja Racek), Kleitos, pobočník Alexandra (Václav Knop), Néfastión, pobočník Alexandra (Ivan Gübel), Parmenión, generál (Antonín Molčík), zpravodaj (Josef Somr), Dareios, velekrál Persie (Vladimír Brabec), babička, jeho matka (Stella Zázvorková), Stateira, jeho žena (Jana Štěpánková), Roxana, jeho dcera (Dana Batulková), Dafné, jeho dcera (Sylva Sequensová) a další
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Hudba: Petr Mandel
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: 1991

Alexandr Makedonský proslul jako největší a nejúspěšnější vojevůdce lidské historie. Když v necelých 33 letech umíral, byl panovníkem říše, která se rozkládala na většině Řekům tehdy známého světa.

Velkým a dlouholetým protivníkem Alexandra Velikého byl perský král Dareios III. Vzájemná střetnutí, ze kterých perský panovník několikrát šťastně vyvázl, když se zachránil útěkem, nakonec uvrhla do Alexandrova zajetí čtyři ženy Dareiova rodu: královu matku, jeho krásnou ženu Stateiru a dcery Roxanu a Dafné.

S tak silným trumfem teď Alexandr určitě přinutí Dareia, aby kapituloval před makedonskou mocí. Jenže perský panovník se k ničemu takovému nemá a urozené ženy nehodlají nečinně čekat, jak boje mužů dopadnou. Mají svoje plány a nebojí se je prosadit.

Česká spisovatelka, scenáristka a dramatička Lenka Procházková se rozhodla vylíčit pozadí velkým mužských dějin s ženskou ironií a odstupem. Její komediální apokryf v roce 1991 režíroval Ivan Chrz, který do hlavních rolí obsadil Oldřicha Víznera, Květu Fialovou, Ilju Racka, Josefa Somra, Antonína Molčíka, Stellu Zázvorkovou, Janu Štěpánkovou, Danu Batulkovou, Sylvu Sequensovou…

Spustit audio

Související