A kohout třikrát zazpíval, Odsunutá vzpomínka. Příběhy Aleny Wagnerové z temných časů

5. květen 2024

Vzpomínky německé ženy na dětství prožité před válkou a během okupace v Opavě a příběh z jara 1945, který se odehrává v terezínské Malé pevnosti. Dvě povídky spisovatelky, orální historičky a editorky Aleny Wagnerové, která se ve svém díle věnuje česko-německým vztahům, kulturním dějinám střední Evropy a postavení ženy v moderní společnosti. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Odsunutá vzpomínka
Účinkuje: Jana Hlaváčková
Připravila: Svatava Morávková
Režie: Jaromír Ostrý
Natočeno: 1998
 
A kohout třikrát zazpíval
Účinkuje: Ivana Uhlířová
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Petr Mančal
Natočeno: 2020

Alena Wagnerová (1936) se narodila v Brně, vystudovala biologii, pedagogiku a později divadelní vědu. Žije v Praze a v Saarbrückenu, píše česky i německy. Je autorkou biografie Sidonie Nádherné, monografie o rodině Franze Kafky V ohnisku nepokoje. Napsala také životopisnou knihu o novinářce Mileně Jesenské a další o spisovateli Jiřím Weilovi.

Odsunutá vzpomínka

Německá žena vzpomíná na své dětství prožité v Opavě v napjaté době před válkou, během okupace a po ní. Reflektuje společenské změny a s citem a silnou autenticitou vypráví o tom, co prožila. Přes temné dějinné pozadí je její příběh naplněn dobrotou těch, kteří se odvážili postavit svému strachu a obavám.

Dobro je silnější než zlo, protože zlo se zahltí samo sebou, ale dobro se šíří dál a dál.
Alena Wagnerová

A kohout třikrát zazpíval

Je jaro 1945. Vězeňkyně věší vyprané ložní prádlo na travnatém valu bašty terezínské Malé pevnosti. Vzpomíná na kamarádku Miladu, která sloužila v domácnosti velitele pevnosti před ní. Je krásný slunečný den a tolik se chce žít. Válka ale ještě neskončila. Dole pod baštou pochoduje strážní oddíl SS směrem k popravišti...

V povídce Aleny Wagnerové z knihy Cestou životem kohout z Lidic třikrát kokrhá, ale násilnosti pokračují dál. Bezejmenná vězenkyně, která utírala krev své nejlepší kamarádky ze schodů a viděla smrt mnoha lidí, při sledování poprav sama o sobě zapochybuje. Co by se stalo, kdyby to byla ona, kdo by měl moc na druhými. Nezvykla by si nakonec a nebyla stejně surová jako oni?

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.