Ctitelům klasických hororů a krásných knih. V jednom svazku vyšla dvojice strašidelných próz Miroslava Pecha a Honzy Vojtíška

2. červenec 2021

Útlá knížka malého formátu stojí za pozornost z několika důvodů. Tím prvním je vizuální stránka – nepřehlédnutelná obálka, výrazné ilustrace Lucie Kacrové, název knihy otištěný i na ořízce. A další důvod, vlastně hned dva důvody, představuje samotný obsah – dvojice hororově laděných próz od Miroslava Pecha a Honzy Vojtíška.    

Dvojkniha Miroslav Pech: Milenci ze snů / Honza Vojtíšek: S Meluzínou sůl lízat

Neobvyklá dvojkniha vyšla pod hlavičkou českobudějovického vydavatelství Milk & Honey, kde pravidelně vychází stejnojmenný kulturní časopis, občas i samostatná literární příloha a někdy také knižní publikace. A v jižních Čechách žijí též oba jmenovaní autoři – o něco známější prozaik Miroslav Pech, autor přítomné novely Milenci ze snů, i výhradně na horory orientovaný Honza Vojtíšek, jemuž patří text nazvaný S Meluzínou sůl lízat. Miroslav Pech je etablovaným spisovatelem i mimo oblast žánrové literatury – stačí vzpomenout jeho nejúspěšnější román Cobainovi žáci –, ovšem slabostí pro horor se nikdy netajil a v poslední době se mu začal soustavněji věnovat i jako autor. Jeho prvotinou se v tomto směru stala v roce 2018 kniha Mainstream, jež vedle titulní prózy obsahovala i několik povídek.

Pronásledováni nočními můrami a Meluzínou

Milenci ze snů vyprávějí o třicátníkovi, který v dětství přišel o bratra, okolnosti ho nutí bydlet společně s rodiči a usnout se mu daří jen s pomocí prášků. A právě během spánku hrdina potkává vysněnou femme fatale, ale také děsivý přízrak ze své minulosti. Klíčové motivy této hororové romance odehrávající se ve snech pak autor postupně osvětluje retrospektivami z reálných životů stěžejních postav. Čtivý příběh opírající se o řadu fantastických prvků je korunován smutným poznáním, že ta nejhorší zvěrstva páchají obyčejní lidé, které formovalo – či spíše deformovalo – prožité utrpení.

Honza Vojtíšek je na rozdíl od Miroslava Pecha ryzí povídkář věrný hororovému žánru, který už bezmála deset let vydává elektronický čtvrtletník Howard s podtitulem „nezávislý horrorový magazín“. Ve své próze nazvané S Meluzínou sůl lízat vsadil na klasické vyprávěcí schéma – protagonista novely se setkává s neznámým mužem, který mu posléze převypráví svůj tragický příběh. V něm hraje stěžejní roli Meluzína – nadpřirozená bytost, která je sice notoricky známá z pohádek, ale o jejímž skutečném charakteru má povědomí už jen málokdo. Vojtíšek ovšem ve svém vyprávění oživuje právě onu původní mytologickou postavu, vílu mající namísto nohou hadí ocas a přinášející vybraným jedincům zkázu.

Dvojkniha Miroslav Pech: Milenci ze snů / Honza Vojtíšek: S Meluzínou sůl lízat

Poctivé horory a ozdoby knihovny

Kniha svým vzhledem vyvolává takřka dojem bibliofilie a také její obsah docení především vybraná sorta čtenářů, kterým není cizí tradiční horor s obšírněji vykreslenými postavami i prostředím, s postupným osvětlováním původu přítomných nadpřirozených motivů a s využíváním osvědčeného inventáře hororového žánru. Pokud však mezi takové čtenáře stejně jako já patříte, pak vězte, že se tahle nevšední knížka bude ve vaší knihovně krásně vyjímat.

autor: Petr Nagy
Spustit audio

Související