Brazílie prohrává boj s covidem, potřebuje daleko víc vakcín a přísnější dodržování pravidel, píše v komentáři CNN

22. březen 2021

Brazílii se nedaří bojovat s nemocí covid-19, píše CNN. Frustrace mezi starými lidmi v Rio de Janeiru roste, kvůli nedostatku vakcín se totiž zadrhává celý očkovací program. Jednotky intenzivní péči jsou plné pacientů a nemocnice se ocitly na pokraji kolapsu. Brazilci, kteří covidu podlehli, tvoří za uplynulých deset dní čtvrtinu všech mrtvých z celého světa.

Podle brazilských epidemiologů, které CNN cituje, se nemoc šíří bezprecedentní rychlostí a situace je kritická. Brazílie zatím stačila naočkovat alespoň první dávkou asi 10 milionů lidí, v zemi jich žije ale 220 milionů. Experti odhadují, že s dostatečným množstvím vakcín, které by dokázalo zvrátit současnou epidemiologickou situaci, bude mít Brazílie k dispozici až v druhé polovině letošního roku.

Čtěte také

Jedinou zbraní proti šíření nemoci jsou tedy už dobře známá pravidla jako dodržování sociálního odstupu a hygienické návyky. CNN ale píše, že tato doporučení jsou v Brazílii často porušována.

Pláže Rio de Janeira sice byly o víkendu zavřené, ale zaplněné restaurace a bary ve městě měly otevřeno až do 21. hodiny. Problémem je tedy do velké míry spojený s přístupem federální vlády, která se snaží udržet ekonomiku v chodu za každou cenu.

Prezident Jair Bolsonaro je navíc známý svým skeptickým postojem a už dřív zpochybňoval účinnost vakcín. Minulý týden oznámil, že podnikne právní kroky proti brazilským státům, které se samy rozhodly na svém území vyhlásit zákaz nočního vycházení.

Bolsonaro tvrdí, že takové opatření může zavést jen on, slíbil přitom, že to se nikdy nestane. Miliony jeho příznivců otevřeně porušují epidemická opatření a země se tak se podle CNN stává hrozbou pro celý svět. I proto, že hrozí šíření tamní agresivnější mutace.

Trump chystá vlastní sociální síť

Americký exprezident Donald Trump se chce brzy vrátit na sociální sítě, ale prostřednictvím vlastní platformy. Na svém webu o tom píše stanice Fox News, ve které o tom informoval Trumpův poradce.

Čtěte také

Někdejší šéf Bílého domu byl na sociálních sítích velmi aktivní, Twitter mu ale zablokoval účet po útoku jeho přívrženců na budovu Kapitolu.

Podle poradce Jasona Millera se tak schyluje k největší senzaci v sociálních médiích. Každý prý bude čekat a sledovat, co přesně Trump dělá. Fox News řekl, že exprezidentova platforma přiláká desítky milionů lidí. Podrobnosti k celému plánu ale nezveřejnil.

Odsun amerických vojáků z Afghánistánu?

Světová média si všímají neohlášené návštěvy amerického ministra obrany Lloyda Austina v Afghánistánu. Jak píše deník The Washington Post, prezident Joe Biden se potýká s problémem, jak ukončit téměř dvacetileté angažmá Spojených států v zemi, aniž by to mělo za následek zhoršení bezpečnostní situace. Vyjednávání mezi afghánskou vládou a hnutím Tálibán totiž zatím nikam nevedla.

Čtěte také

Podle dohody dojednané bývalým šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem by se američtí vojáci měli z Afghánistánu stáhnout do 1. května. V současnosti jich tam je zhruba 2,5 tisíce.

Podle Bidena by možná mohli v menším počtu zůstat ještě o něco déle, řekl to minulý týden pro stanici ABC. Tálibán koncem týdne pohrozil, že porušení smlouvy bude mít následky. The Washington Post připomíná, že Biden v prezidentské kampani sliboval ukončit „věčné války“, teď to ale vypadá, že se ne všichni demokraté na odchodu Američanů z Afghánistánu shodnou.

Washington Post podotýká, že Trumpem dojednaná smlouva nepodmiňuje stažení Američanů dokončením mírových rozhovorů mezi Tálibánem a afghánskou vládou.

Tálibánští představitelé vyjádřili zájem ujmout se znovu vlády v Afghánistánu. To budí obavy, že by dosažená úroveň demokracie i zlepšené postavení žen v rámci afghánské společnosti mohly vzít za své. V dubnu se má v Turecku uskutečnit mírový summit, o který požádala Bidenova vláda ve snaze nastartovat vyjednávání mezi Tálibánem a vládou v Kábulu.

Celý přehled zahraničního tisku, který přečetli Martina Mašková a Jan Burda, najdete v audiozáznamu.

autoři: Tea Veseláková , lup
Spustit audio

Související