Bez Funkeho by česká fotografie vypadala jinak...Uplynulo 75 let od smrti průkopníka moderní fotografie 20. století

30. květen 2020

V pořadu se především věnujeme kolínskému sepětí jeho života a tvorby. Poslouchejte online po dobu jednoho týdne po odvysílání. 

V prvním pořadu Motocykl Torpedo na severním pólu a šněrovačky od Kafků, z továrny strýce autora Zámku a Procesu posledního vydání Víkendové přílohy v měsíci květnu navštívíme Kolín. S Ladislavem Jouzou projdeme v Regionálním muzeu na výstavu Kolín – český Manchester věnované půldruhému století tamního průmyslu. A právě průmyslové objekty se stanou námětem oblíbeným námětem kolínských fotografů: Josefa Sudka, Eugena Wiškovského a Jaromíra Funkeho.

03751462.jpeg

Ve Víkendové příloze se věnujeme především kolínskému sepětí života a tvorby Jaromíra Funkeho. Hlavním pořadem je funkovská kompozice vyprávění, vzpomínek, dopisů, fejetonů, deníkových záznamů a hudby Ervína Schulhoffa nazvaná Příběh nedokončeného obrazu? s Miloslavou Rupešovou, fotografovou dcerou a Annou Fárovou, historičkou fotografie. Na ten navazuje rozhovor s historikem Antonínem Dufkem, autorem jedinečné publikace Mezi konstrukcí a emocí – Jaromír Funke.

03751474.jpeg

Víkendovou přílohu uzavře setkání s českým fotografem, žijícím v kanadském Torontu, Ivanem Rupešem, vnukem Jaromíra Funkeho. Ivan Rupeš právě vystavuje své fotografie v purkrabství na hradě Klenová u Klatov.

autor: Jiří Kamen
Spustit audio