Kdo postaví více kostelů? O sakrálních stavbách z počátku 20. století

Málokdy bylo v tak krátkém období vystavěno tak velké množství sakrálních staveb jako během prvních deseti let 20. století v severních Čechách. Různost církví a jejich vzájemné soupeření dalo právě v této oblasti vzniknout nejen úžasnému množství sakrálních staveb, ale také přálo jejich architektonické rozmanitosti.

4. díl: Stavěno ve jménu poděkování, lásky a obdivu. Rodinná Kaple sv. Václava rodiny Sochorů; Kostel sv. Šimona a Judy v Zabrušanech; Kostel Neposkvrněného početí panny Marie v Dubí

Málokdy bylo v tak krátkém období vystavěno tak velké množství sakrálních staveb jako během prvního desetiletí 20. století v (dnešním) Ústeckém kraji. A každý kostel, kostelík, kaple či chrám má svůj příběh. 

Jakkoliv historie druhé půle minulého století zasáhla na území severočeského příhraničí (dnes Ústeckého kraje) destruktivně co do skladby obyvatel a nadlouho přerušila česko-německé vztahy vyznačující se rivalitou, ale také vzájemnou tvůrčí inspirací − dodnes nese každý z tamních kostelů, kostelíků, kaplí či chrámů svůj příběh… Některé z nich vypráví Jana Davidová-Kracíková.

3. díl: Evangeliské kostely – sv. Pavla v Ústí nad Labem a Ježíšův v Trmicích; katolické neobaroko na Střekově a secesní prvky v předlickém Kostele sv. Josefa

Historií i současností sakrálních staveb nás provedou historici Alena Sellnerová, Martina Pavlíková, Martin Zubík a architekt Matěj Páral.

2. díl: Dva velkolepé chrámy ve Varnsdorfu a dva sokové; jubilejní kostel k oslavě panování císaře Františka Josefa v Rybništi

Historií i současností sakrálních staveb nás provedou historici Alena Sellnerová, Martina Pavlíková, Josef Rybánský.

1. díl: Duchcov, Hrob, Třebenice – dotyk secese; evangelické obce, saské peníze i architekti

Historií i současností sakrálních staveb nás provedou historici Alena Sellnerová, Martina Pavlíková, Jiří Bureš, Lukáš Sláma.

autor: DAV
Spustit audio

Související