Beyoncé je čtyřicet a žije jako legenda

23. srpen 2021

O profesním i řekněme showbyznysovém statusu zpěvačky, herečky, producentky i módní návrhářky Beyoncé vypovídají dva rekordy, jichž je držitelkou.

V březnu získala již svou osmadvacátou cenu Grammy, a stala se tak nejoceňovanější zpěvačkou ve více než šedesátileté historii prestižního ocenění americké Národní akademie hudebního umění a věd. Ten druhý rekord překonala už o čtyři roky dřív, když na Instagramu zveřejnila informaci o svém těhotenství. Bylo z toho skoro osm milionů „lajků“ za jediný den, čímž se fotka stala nejoblíbenější v krátkých, leč výživných dějinách této vlivné sociální sítě…

01031810.jpeg

Závratná kariéra Beyoncé Giselle Knowles-Carterové odstartovala už v devadesátých letech, kdy se stala vůdčí osobností dívčí skupiny Destiny’s Child. Ve dvaadvaceti již debutovala sólově a s albem Dangerously in Love vyhrála první hrst svých Grammy. O pět let později se Beyoncé provdala za svého dlouholetého přítele, rapera Jay-Z. Mimochodem, v počtu získaných Grammy za svou ženou nijak zvlášť nezaostává, což platí i o jeho výdělcích – podle časopisu Forbes je prvním raperem, jehož jmění přesáhlo miliardu dolarů. Když připočteme dolary vydělané manželkou, nebude asi moc bohatších párů.

Beyoncé dosud vydala sedm alb, jež prokazují dokonalé zvládnutí nejen rhythm and blues, s nímž bývá spojována nejčastěji, ale i spousty jiných stylů. Podle mnoha kritiků představují její desky vrchol možností, kam se může pop-music po technické stránce dostat. Obsah písní, jež z rodačky z Houstonu činí po léta jednu z klíčových hudebních celebrit planety, to už je samozřejmě jiné kafe…

Závratná kariéra Beyoncé Giselle Knowles-Carterové odstartovala už v devadesátých letech.

Nicméně i Beyoncé mnohokrát prokázala, že není hvězdou bez názorů. Před rokem například napsala otevřený dopis ministru spravedlnosti státu Kentucky, v němž žádala spravedlnost pro rodinu černošky Breonny Taylorové, zabité policisty v civilu při neodůvodněné domovní prohlídce. Kritizovala rovněž sexismus panující v americkém zábavním průmyslu a své politické preference vyjádřila třeba účastí na rozlučkovém večírku prezidenta Baracka Obamy v Bílém domě v roce 2017.

Jedné z nejúspěšnějších zpěvaček posledních dekád bude v září čtyřicet.

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Související

Více o tématu