Audioknižní triumf Petra Čtvrtníčka

28. duben 2019

V pražském kině Atlas byly 24. dubna už pošesté rozdány ceny Audiokniha roku. Absolutním vítězem se stal mrazivý Terror z vydavatelství One Hot Book. Dvě ceny si odnesl Petr Čtvrtníček a v soutěži bodovaly i nahrávky z produkce Radioservisu.

O nejlepších audioknihách roku 2018 rozhodovala osmnáctičlenná odborná porota v čele s recenzentem Jakubem Horákem, která vybírala vítěze z 94 přihlášených audioknih od 22 vydavatelů. Vítěznému Terroru se podle vyjádření poroty „daří udržovat napětí i přes mnohahodinový rozsah nahrávky a porotci vyzdvihli působivou, tíživě mrazivou atmosféru“.

Tragický příběh polární expedice sira Johna Franklina, jenž se stal absolutním vítězem letošní Audioknihy roku, trvá třicet šest hodin. Jedenáct herců v čele s Martinem Stránským, kteří si rozdělili dvanáct hlasů, přesvědčivě interpretují námořníky uvízlé v arktické ledové pasti, tváří v tvář zimě, hladovění, kurdějím a vlastním démonům. Terror z pera amerického spisovatele Dana Simmonse zabodoval též v kategorii vícehlasá četba, kdy porota ocenila především výběr interpretů a jejich vzájemnou souhru. Vedle Martina Stránského v roli kapitána Francise Croziera excelují například Vladislav Beneš, David Novotný či Jan Vlasák. Svým vítězstvím navázalo vydavatelství OneHotBook na loňský úspěch, kdy se stala absolutním vítězem soutěže jeho audio verze kultovního hororu Stephena Kinga To. Totéž vydavatelství uspělo letos též v kategoriích jednohlasá četba (audiozpracování románu Jaroslava Rudiše Český ráj), nejlepší obal a zvuk (obojí Josef Čapek: Povídání 0 pejskovi a kočičce) a získalo tak nejvíce cen.

Citlivý Čtvrtníček

Petr Čtvrtníček letos získal rovnou dvě ocenění - kromě interpretace Rudišova Českého ráje obdržel 1 cenu v kategorii Nejlepší interpret za audioknižní verzi románu Citlivý člověk Jáchyma Topola z produkce vydavatelství Radioservis. „Ten jazyk je pekelnej. Všechno to tady vykousat u mikrofonu, na to si měli najmout nějakýho herce a ne mě... je to strašná dřina,“ smál se Čtvrtníček při natáčení Citlivého člověka. Podle vyjádření poroty Čtvrtníček „bezezbytku pochopil nesnadný text předlohy a s Topolovým jazykem a humorem pracoval suverénně a přirozeně. Se svým citem pro slovo, nadsázku a vtip je ideálním Topolovým interpretem.“

Druhou Čtvrtníčkovu cenu za četbu Rudišova Českého ráje komentuje předseda poroty Jakub Horák takto: „Herec dokázal bravurně vtisknout do nahrávky veškeré emoce, které Rudišův Český ráj obsahuje. I přesto, že jde o jednohlasou četbu, promlouvá z audioknihy řada různých charakterů, které přitom interpret rozlišuje pouze jemným náznakem.“

Bodoval i Radioservis

Zvláštní cenu Asociace vydavatelů audioknih za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova letos převzal herec Josef Somr. V kategorii nejlepší interpretka už podruhé v historii soutěže uspěla Taťjana Medvecká, tentokrát s interpretací Dopisů Milady Horákové. Dramatizaci ovládl devatenáctihlasý thriller z poválečného Německa Jedlová samota, jenž si současně odnesl Cenu posluchačů. Na třetím místě v kategorii dramatizace uspělo vydavatelství Radioservis s audioverzí slavné humoristické knihy P. G. Wodehouse Případů se ujímá Jeeves - knihy, která inspirovala Zdeňka Jirotku k napsání Saturnina.

Vydavatelství Radioservis uspělo také svým CD Nebojte se klasiky! s číslem 21, které dětem díky dramatizaci Jana Jiráně podle libreta Lorenza da Ponte přibližuje svět Mozartovy opery Don Giovanni.

Spustit audio

Více o tématu