100 let hipstera s andělskou hlavou. Jacka Kerouaca připomínáme premiérovou hrou, četbou i povídkami

Hipster s andělskou hlavou – tak Jacka Kerouaca tituloval jeho životopisec Steve Turner. A pojmenování měl za roky své tvorby i daleko po nich celou řadu. Nejčastěji se o něm mluví jako o jednom z otců beatnické generace…

Program

  • 6. 3. 
    Svět poezie
    Kniha haiku

  • 12. 3. 
    Víkendová příloha
    Dal beat generation její jméno

  • 12. 3.
    Povídka
    Newyorské scény /PREMIÉRA/

  • 13. 3.
    Sám na vrcholu hory /PREMIÉRA/

  • 15. 3.
    Večerní drama
    Big Sur /PREMIÉRA/

  • 16. 3.
    Večer na téma
    Hipster s andělskou hlavou /PREMIÉRA/

  • 18. 3.
    Četba na pokračování
    Vize Codyho

Sám sebe vnímal jako střeleného samotářského katolického mystika, který se z něho stával postupně od 12. března 1922, kdy spatřil světlo tohoto pozoruhodného světa. Jakmile se naučil psaní, považoval ho za svou povinnost tady na zemi. Díky tomu máme teď – sto let po jeho zplození – dlouhou řadu zcela originálních knih.  

Jednu z nich uvedeme v premiérové rozhlasové dramatizaci. Big Sur pro Vltavu upravili Kristýna Jankovcová a Adam Svozil. V autobiografické novele, v níž se Jack Kerouac snaží uniknout z velké samoty a z ní plynoucí úzkosti, uslyšíte Honzu Hájka, Ondřeje Brouska nebo Miloslava Königa. A stejně jako je pro knihu typický útržkovitý, trochu zahlcující proud slov, výjevů a výčtů, i rozhlasová hra samotná má velmi asociativní strukturu a volně přechází mezi vzpomínkami, flashbacky, flashforwardy…

Jack Kerouac – Vize Codyho

S autorovým specifickým stylem se pak potkáme také v Četbě na pokračování z románu Vize Codyho. Ten psal přibližně ve stejné době jako své nejznámější dílo, „bibli“ beat generation Na cestě, to znamená počátkem 50. let. Výjimečnou knihu pro rozhlas načetli David Novotný a Jaroslav Plesl.

A exkurz do Kerouacova stylu by nebyl úplný bez náhledu do tvorby kratších formátů. V Povídce tak uvedeme dva jeho premiérové kusy, Svět poezie zase přinese Knihu haiku.

Komplexnější pohled na osobnost Jacka Kerouaca vrhne premiérový dvouhodinový Večer na téma, který připravila Eva Schulzová. Edici nakladatelství Argo a nové překlady v něm představí Petr Onufer, Vít Penkala a Hana Zahradníková. Zazní taky ukázky z děl Jacka Kerouaka a jeho dcery.

 „Poustevna v lesích, poklidné stařecké psaní...“, to byl jeden z Kerouacových snů. Jeho život se ale odvíjel jinak… Jenže kdyby se neodvíjel právě tak, nebyl by to on – Jack Kerouac!

Klára Fleyberková

Nejnovější články

Stránky