Žrádlo pro kočku, sešit i svíčku na hřbitov. Za korunu koupíte spoustu věcí, ukázala žákům oceněná učitelka finanční gramotnosti

20. červen 2023

Historicky první ocenění guvernéra České národní banky obdržela z rukou Aleše Michla vimperská učitelka matematiky a přírodopisu Jana Doležalová. Do svých, ale i jiných předmětů základní školy zařazuje spolu s kolegy a kolegyněmi výuku finanční gramotnosti.

Guvernér ocenil, že Jana Doležalová propojuje výuku finanční gramotnosti s praxí, že se věnuje i rodičům a prarodičům svých žáků, píše vzdělávací materiály a podílí se na metodice. Na tom spolupracuje s Pedagogickou fakultou Jihočeské univerzity a díky společným projektům pronikly její metody i do zahraničí. Jak učit finanční gramotnost, předvedla učitelka z Vimperku už třeba v Irsku nebo Izraeli.

„V cizině přišli na to, že máme výborně zpracovanou finanční gramotnost, zatímco oni ji teprve zavádějí. Proto se byli spolu s vyučujícími z pedagogické fakulty podívat v mých hodinách. Pak jsem byla pozvána do Izraele, abych tam odpřednášela svoji životní zkušenost, a následně byli Izraelci opakovaně u nás ve škole. Ukázalo se, že moje životní zkušenost je přenositelná,“ vypráví Jana Doležalová.

Dvacetiletá praxe ji dovedla k poznání, že není účelné vytvářet samostatný předmět pro výuku finanční gramotnosti. Lepší je propojit ji s nejrůznějšími životními situacemi, a tím pádem i školními předměty. „Finanční gramotnost je součástí života a my ji v tom životě musíme hledat. Musíme ji hledat v písničce, na úhloměru, na účtence. Stačí mít otevřené oči,“ připomíná.

Čtěte také

Na účtence za parkování v Praze například nalezla údaj, že zaplatila kreditní kartou, zatímco ve skutečnosti platila kartou debetní. Její vimperští žáci chybu odhalili a poslali podnět na magistrát. Písničce Pod dubem, za dubem, ale i rodinnému rozpočtu rozumějí v Základní škole Smetanova ve Vimperku už děti na prvním stupni. A vytištěný údaj o ceně 0,05 Kčs na starém úhloměru zase přivedl učitelku k tomu, aby dětem ukázala starý pětník a bavila se s nimi o měně a její vyvíjející se hodnotě.

Na základě mezinárodního srovnání, které si díky zahraniční spolupráci mohla udělat, si Jana Doležalová myslí, že i ve světě jsou lidé málo finančně gramotní, že nejde jen o problém České republiky.

A její základní radou pro každého je přemýšlet nad každou vydanou korunou. „Poslala jsem děti do obchodu s korunou a úkolem za ni nakoupit. Žáci byli velmi úspěšní. Uvědomili si, že když nakoupí do koruny čtyřicet hotově, tak se to kvůli absenci padesátihaléřů musí zaokrouhlit dolů. Přišli nadšení a přinesli vážené krmivo pro kočku, koupili v akci sešit, obal, svíčku na hřbitov... Mám od nich plný sáček věcí,“ směje se Jana Doležalová.

Celý rozhovor s oceněnou učitelkou Janou Doležalovou o tom, co a jak učí děti, dospělé i seniory, si poslechněte online.

Spustit audio

Související