Zprávy, které jinde nenajdete

18. listopad 2018

Když se reportéři pořadu Newsroom ČT24 zeptali předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Ivana Krejčího, co říká našemu zpravodajství TV Barrandov s názvem Moje zprávy, odpověděl: ,,Budeme i na základě diváckých stížností ten pořad monitorovat."

Od 29. října se mohli televizní diváci seznámit s dalším, údajně osmým pořadem televize Barrandov, v němž vystupuje její majitel Jaromír Soukup. Proč tenhle pořad, který se vysílá po osmé hodině večer a říká si zpravodajství, vznikl, může mít několik důvodů.

Tím jedním je snaha naplnit podmínky licence, kterou firmě Empresa Media udělila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání v roce 2013 poté, co Jaromír Soukup odkoupil Barrandov od třineckého oceláře Tomáše Chrenka. Tehdy měl Soukup s televizí velké plány. Najal si do jejího vedení Vladimíra Železného, někdejšího ředitele televize Nova. Z televize Barrandov chtěl udělat plnohodnotného konkurenta silné trojky ČT, Novy a Primy. Měl to být televizní program se všemi typy pořadů, včetně zpravodajství, publicistiky, dokumentů, filmů, seriálů, zábavy, pořadů pro děti. To vše se dostalo do licenčních podmínek.

Vladimír Železný opustil TV Barrandov po necelých pěti měsících. Když ani nová ředitelka nedokázala dostat podnik z červených čísel, a když v září 2015 do Empresy vstoupil čínský investor, Jaromír Soukup se rozhodl, že se ujme ředitelování sám. Jenomže Číňané po dvou letech Empresu opustili, a tak televize Barrandov postupně omezila výrobu drahých původních pořadů a soustředila se na převzaté formáty lokalizované do českých podmínek typu Soudkyně Barbara či Nebezpečné vztahy doplněné převzatou tvorbou.

Každý televizní praktik vám řekne, že nejlevnějším televizním pořadem je talk show: dva či více lidí sedící či stojící ve studiu, kteří diskutují o nějakém problému. Není třeba výjezdů do terénu, pracného natáčení záběrů v interiérech a exteriérech, není třeba střižen, ozvučení, nemusí se platit honoráře za autory nebo účinkující. Hodinová vysílací doba se dá naplnit studiovou besedou za zlomek nákladů koncipovaného původního pořadu.

A tak se od roku 2017 začaly na barrandovské stanici množit studiové pořady, v nichž postupně účinkoval jejich majitel a ředitel. Začalo to Týdnem s prezidentem, pokračovalo to Duelem, Instinkty, Arénou až po pozdější Kauzy Jaromíra Soukupa. Tradiční televizní žánry v podobě filmů a seriálů začaly z programu mizet, při šetření nákladů došlo letos v létě i na zpravodajství. Někdejší Naše zprávy televize Barrandov poslední červencový pátek skončily. Vznikl tak problém, protože licence výslovně uvádí, že součástí vysílání má být „denní zpravodajský přehled (několikrát denně)". Za neplnění licenčních podmínek se může licence odejmout. Proto jedním z důvodů vzniku nových Mých zpráv je pokus o dodržení podmínek licence, pokus o záchranu programu TV Barrandov.

Dalším důvodem může být záměr Jaromíra Soukupa vydláždit si cestu k politickému vlivu, ne-li k politické kariéře. Možná si chce zvolit cestu, kterou před ním nastoupili jiní podnikatelé. Možná si Jaromír Soukup uložil řeholi každodenního vystupování na obrazovce dobrovolně, nejen aby zlevnil provoz své stanice, ale protože by rád svoji popularitu získanou neskrývaným populismem využil v politice. Své publikum už si našel. Jsou to lidé zklamaní životem a naštvaní na vládu a na ty „nahoře", kterým Jaromír Soukup každý večer nabízí orwellovskou čtvrthodinku lamentací na poměry, kterými okomentuje téměř každou informaci. Otázkou je, zda je to ještě zpravodajství. Jaromír Soukup nedávno uvedl svůj nový pořad slovy: „Vítám vás u zpráv, které jinde nenajdete." Má pravdu, takové zprávy jsou skutečně unikátní. Bude zajímavé sledovat, jak se vysílací rada ke zpravodajství, v němž je více názorů než zpráv, postaví.

Jedno je však jisté, Jaromír Soukup se zřejmě své vlivové televizní agentury jen tak nevzdá. Kdo ví, proč se letos přejmenoval program Barrandov Family na Barrandov News? Aby se dalo přejít na program, jehož licence pravidelné zpravodajství nevyžaduje?

Spustit audio

Více o tématu