Zdena Kolářová: Řidičák

12. únor 2024

V mládí jsem se vyznačovala tím, že jsem vždycky chtěla všechno dřív, než se patřilo. Líbily se mi dětem nepřístupné filmy, kouření na Dlouhé louce, červeně nalakované nehty a sprostá slova. Taky jsem toužila po možnosti řídit auto.

To už mi sice bylo patnáct, ale za volant jsem samozřejmě nesměla. Když jsme jeli v našem legračním trabantu na chatu, otravovala jsem tátu, aby mě na kousek mezi Zliví a Hlubokou půjčil volant.

Budiž řečeno, že tenkrát tam nebyl žádný provoz, takže jsem ohrožovala maximálně naši rodinu. I když – to řízení mi docela šlo. Máma na zadním sedadle sice neustále hubovala, že to táta dovolí, ale on věděl, že když mi to na ty tři kilometry půjčí, budu v sedmém nebi.

Řidičák jsem si udělala hned, jak jsem dosáhla plnoletosti, a všichni v rodině se tvářili, že to je opět jeden z mých výstředních nápadů. Ani ne za rok byli rádi, že umím řídit a tudíž můžu tátu vozit po doktorech, protože těžce onemocněl a sám řídit nemohl.

Za volant jsem usedala mnoho let. A pak přišel den, kdy jsem uklouzla na schodech, do nohy a ruky mi přibylo pár šroubů a po ujištění, že můžu být ráda, že vůbec chodím, jsem se rozloučila i s řidičákem, protože nechci ohrožovat svou nemotorností při řízení ostatní.

Někdy je mi to líto, protože auto bylo kus svobody, ale prostě to jinak nejde. Často vidím před naším domem, kde je parkoviště, řidiče seniorského věku. Většinou jsou to muži, kteří vozí své manželky k lékaři na polikliniku.

Na některých je vidět, že už nejsou ti pohotoví chlápci mající situaci na silnici pod kontrolou. Mít řidičák je pro ně věcí cti a hned tak se ho nehodlají vzdát. Ani za cenu nepříjemností, které můžou způsobit sobě i jiným.

Uznat, že v pokročilém věku na něco nestačím, přece není žádná újma na důstojnosti. Já bych řekla, že to je spíš velká frajeřina.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Obraz

    Nedávno jsem se šla projít po městě. V lahůdkářství jsem si koupila báječně vypadající šunku a pokračovala do pro nějaké pečivo. V regále obchodu jsem objevila karfiol.

  • Zdena Kolářová: Ekologie

    V současnosti se hodně mluví o ekologii. Green Deal se ujal jako atraktivní téma politických kampaní. Ne že bych chtěla o nutnosti omezit  drancování surovin pochybovat.

  • Zdena Kolářová: Cukroví

    Tak co, už jste po Vánocích uklidili rezervní peřiny po návštěvách, posbírali domácí papuče roztroušené po celém bytě a poskládali do krabice hodobožový servis po babičce?