Woody Allen si dal po 44 letech první pracovní pauzu

Milovníci filmu budou muset vydržet rok 2019 bez nového snímku Woodyho Allena. Bude to vůbec první tvůrčí pauza tohoto amerického filmaře od roku 1974. Allenův 48. celovečerní film nazvaný Deštivý den v New Yorku by měla společnost Amazon uvést do konce tohoto roku, informuje britský deník Guardian.

Žádný další film však dvaaosmdesátiletý režisér roztočený nemá. Mezinárodní filmová databáze IMDb obsahuje další Allenův projekt až k roku 2020, jméno však zatím nedostal.

Woody miluje práci, nikdy si nebere volno. Ale ten volný rok potřebuje, aby našel sponzora,“ okomentoval filmařovu pauzu americký server Page Six. Allenovi zástupci přitom popírají, že by měli s financováním projektu na rok 2020 problémy.

Každý rok jeden

Pracovní tempo Woodyho Allena nemá podle Guardianu v moderní kinematografii obdoby. Za posledních 44 let napsal, natočil a uvedl každý rok jeden film a je rozhodnutý i nadále hojně tvořit. V roce 2016 podepsal s Amazonem smlouvu na distribuci pěti filmů, takže po snímku Kolo zázraků a očekávaném Deštivém dni v New Yorku mu zbývají ještě nejméně tři.

V lednu letošního roku se pravda objevily pochybnosti, jestli Amazon Allenovi nevypoví smlouvu v souvislosti s obviněním ze sexuálního zneužívání, které proti němu vznesla jeho adoptivní dcera Dylan Farrowová. Magazín Hollywood Reporter k tomu tehdy napsal, že prý panuje shoda, že Amazon nemá na vybranou a musí s režisérem přerušit spolupráci. Ato i přesto, že by to pro producentskou společnost zřejmě znamenalo vyplacení značně vysokého odstupného.

Charitativní pomoc jako hlasitý vzdor

Hlavní představitelé filmu Deštivý den v New Yorku se následně veřejně zavázali, že své honoráře darují hnutí s názvem Čas vypršel (Time's Up) a charitativním organizacím, které pomáhají obětem sexuálního násilí. Další Allenovi herci včetně Grety Gerwigové, Michaela Cainea a Ellen Pageové s ním dokonce přerušili spolupráci.

Až donedávna přitom měl Woody Allen reputaci režiséra, jenž dokáže do svých filmů zlákat slavné filmové hvězdy, které pro něj běžně pracovaly za snížený honorář.

Jeho filmy posbíraly sedm Oscarů za herecké výkony a sám Allen byl jako režisér oceněný čtyřikrát. Milovníci jeho snímků si proto dělají starosti, aby se jeho „kariérní pauza“ neprotáhla na neurčito, podotýká britský deník Guardian.

autor: Jan Machonin
Spustit audio

Související