Veronika Lefrancois: Vládní krize, jaká může vzniknout jen v Itálii

16. leden 2021

Vládní krize se někdy mohou dostavit, když se stát ocitne bez peněz. Ale nechat padnout vládu proto, že stát získal významnou finanční podporu? To se snad může stát jen v Itálii.

Možná si vzpomenete, jak v červenci na historickém summitu Evropské unie italský premiér Giuseppe Conte vybojoval pro svou zemi největší balík finančních fondů na obnovu ze všech členských států Unie.

Čtěte také

V posledních týdnech se v parlamentu jednalo o tom, jak těchto peněz co nejlépe využít. A jak už to tak bývá, každá politická strana na to měla jiný názor. Nejhlasitěji argumentoval bývalý premiér Matteo Renzi, který tvrdil, že nehodlá nechat vládu promrhat miliardy z Evropské unie na drobné příspěvky jednotlivým profesním skupinám, místo aby je investovala s rozmyslem.

Kromě toho také tlačil vládní koalici k tomu, aby navíc přijala peníze z evropského stabilizačního mechanismu, záchranných fondů na podporu zemí ve vážných finančních nesnázích. To zatím vláda odmítá z obavy, že by musela přistoupit na různá úsporná opatření a reformy, které výměnou vyžaduje Evropská unie. A ty Itálie považuje za nevýhodné. Neshody vyvrcholily tento týden, kdy Renzi odvolal z vládní koalice ministry za svou stranu Italia Viva neboli Živá Itálie. Země se jako už mnohokrát ocitla v politické nejistotě, která je ale tentokrát umocněna koronavirovou krizí.

Politickou nestabilitu využije opozice

Renziho malá strana Živá Itálie existuje o něco dělé než rok a podle průzkumů by ve volbách získala podporu sotva tří procent voličů. Její přítomnost v křehké vládní koalici ale představuje pověstný jazýček na vahách.

Čtěte také

Přitom její zakladatel se u Italů těší tak malé oblibě, že si asi řekl, že svým nanejvýš sporným odstoupením z vlády nemůže nic ztratit. Naproti tomu premiér Giuseppe Conte si za poslední měsíce získal podporu a respekt mnoha spoluobčanů díky svému zodpovědnému přístupu k řešení zdravotní krize a poměrně jasné a srozumitelné komunikaci, co se týče různých protipandemických opatření.

Jeden komentátor dokonce prohlásil, že by bylo absurdní, kdyby byl nejpopulárnější politik v Itálii vyšachován z vlády tím nejméně populárním.

Za současné nestabilní situace je Matteo Renzi mnohými obviňován z naprosté nezodpovědnosti, protože vládní krizi vyvolal v tu nejnevhodnější chvíli, kdy se země potýká s novým nárůstem nákazy covid-19 a zároveň s ekonomickou krizí nebývalých rozměrů. Podle průzkumu agentury IPSOS má 70 procent Italů za to, že Renzi, který byl po svém dvouletém období ve funkci premiéra vyřazen na druhou kolej, dělá všechno pro to, aby na sebe strhl pozornost a dodal si na významu.

Čtěte také

Ať už jsou Renziho důvody jakékoliv, jisté je, že jeho odchod z koalice rozhodně oslabí současnou vládu, která momentálně čelí problémům na mnoha frontách. Pokud budou Italové uprostřed covidové krize povoláni k předčasným volbám, může to mít neblahé důsledky, a to nejen na všeobecnou zdravotní situaci. Je pravděpodobné, že celkové politické nestability využije opozice a k moci se dostane koalice složená z ultrapravicových, nacionalistických stran, především Ligy Mattea Salviniho, uskupení Bratři Itálie a Berlusconiho Forza Italia. A to by pro zemi rozhodně nebyla žádná výhra.

Premiér Conte nyní požádal parlament o vyslovení důvěry vládě. Pokud ji získá, bude situace alespoň na nějakou dobu zachráněna… Až do příští vládní krize.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio