V Liberci vystavuje Jiří Sopko. Jeho obrazům dominují barvy

5. září 2018

Současný český malíř Jiří Sopko vystavuje své dílo v liberecké Galerii Prostor 228. Autor, jehož obrazy jsou k vidění například v Národní galerii v Praze, ale i v řadě soukromých sbírek u nás i v zahraničí, byl také dvě funkční období rektorem Akademie výtvarných umění v Praze.

Libereckou výstavu, která představuje průřez Sopkovou tvorbou, připravila historička umění Linda Sedláková.  „Ve vstupním prostoru je obraz, který namaloval ještě za studijních let. Vznikl po jeho pobytu na Kypru, kdy, jak on říkal, vyrůstal na Kladně a Kladno v té době bylo pod příkryvem těžkého průmyslu, takže s oblibou říkává, že si dlouhá léta myslel, že vrabec je černý pták."

Z výstavy Jiřího Sopka v Liberci

A on v té době maloval takové do hněda laděné obrazy, pak právě v rámci školní cesty na půl roku vycestoval na Kypr, a tam ho oslovila ta neuvěřitelná barevnost, to slunce. Vlastně zcela změnil tu paletu a přiklonilo ho to na ty barevné tóny, pro které ho všichni vyznáváme a známe,“ dokončila Sedláková.

Z výstavy Jiřího Sopka v Liberci

„Je na tom krásně vidět taková ta cesta od té školní abstrakce, přes velmi typické figurální období, ať už jsou to figury ze sedmdesátých let, po takové klidnější figury devadesátých let, až tedy po ta desátá léta, kdy ty figury zcela překvapivě na tu dobu otevřely oči a jsou takové velmi hovořící. Je vidět, že prostě ta barva je pro Jiřího Sopka stále typická, ale že se proměňuje to, co maluje. Od těch figur se v posledním období trošku odklání a víc se teď věnuje krajinným úsekům. Ale je vidět, že ta barva je jeho stěžejní téma,“ doplnila výklad Sedláková.

Kromě krajinek se Jiří Sopko v nedávné době zabýval hlavně malováním jednoduchých tvarů a hrobek.

„V poslední době tak trochu tmavnu, ale někdy i ty hrobky můžou být veselé. Asi se vrátím k těm pozitivním věcem,“ popsal Jiří Sopko. Výklady umění mu ale blízké nejsou.

Malíř Jiří Sopek na vernisáži své výstavy v Liberci

„Když se díváte na obraz a prohlédnutí obrazu už nemáte dívat se na to znova, tak to je špatně. Verbálně to obhajovat, to nemám rád, to nemá smysl,“ uvedl umělec.

„Jeho díla jsou tak silná, že opravdu hovoří samy za sebe. Má velký zástup sběratelů, kteří ho opravdu milují a jezdí na každou jeho výstavu,“ sdělila kunsthistorička Linda Sedláková.

Z výstavy Jiřího Sopka v Liberci

Výstavu obrazů Jiřího Sopka si návštěvníci liberecké Galerie Prostor 228 můžou prohlédnout až do konce října.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio

Související