V Liberci se točil film o Miladě Horákové s hvězdným obsazením

18. prosinec 2016

Poslední natáčecí den celovečerního filmu Milada strávil filmový štáb na radnici v Liberci. Pro svůj snímek hledal režisér David Mrnka ten správný prostor po celé republice.

Obřadní síň liberecké radnice proměnil režisér v československý parlament. Tragické hrdince komunistické doby, která byla v roce 1950 odsouzena k smrti ve zinscenovaném procesu. 13 let jejího života zpodobňuje americká herečka izraelského původu Aylet Zurer.

Miladu Horákovou hraje hvězda Aylet Zurer

Režisér snímku David Mrnka si spolupráci s hlavní hrdinkou pochvaluje. Aylet Zurer je známá třeba ze Spielbergova Mnichova nebo z pokračování Šifry mistra Leonarda thrilleru Andělé a démoni, kde se objevila po boku Toma Hankse.

Liberecká obřadní síň filmařům vyhovuje jako sál československého parlamentu natolik, že tam nic neměnili. Jen na lavicích vidíme ležet starý psací stroj a spoustu šanonů, které patří poslancům.

V Liberci se točil film o Miladě Horákové s hvězdným obsazením

Čeští herci se musejí vyrovnávat s angličtinou

Celý snímek natáčí David Mrka v angličtině s jemným českým přízvukem. Do češtiny bude film nakonec nadabován. Jazyková poradkyně českých herců Zelda Smyth přiletěla až z Austrálie.

„Učím české herce říkat dialogy tak, aby byly pro všechny srozumitelné,“ vysvětluje s tím, že si uvědomuje náročnost herectví i v mateřském jazyce, natož v jazyce cizím.

Natáčení celovečerního filmu Milada v Liberci skončilo posledními scénami. Na jaře plánuje režisér David Mrnka dotáčky, na podzim by se pak měl hotový snímek začít promítat v kinech.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio