V hlavní roli hudba. Jaké jsou nejlepší oscarové melodie roku 2020?

24. duben 2021

Zajímá vás, jaká filmová hudba byla za loňský rok vybrána do pětice nejlepších? Předávání Oscarů bylo přesunuto z tradičního únorového termínu na neděli 25. 4. 2021. A právě ten den si můžete na Vltavě poslechnout ukázky z filmů nominovaných za nejlepší hudbu. V oscarovém speciálu Klapky, který začíná v 16.30, si o nominovaných budou povídat Kristýna Šrámková a Tomáš Pilát.

Loňského Oscara za nejlepší hudbu získala islandská skladatelka Hildur Guðnadóttir za film Joker, jaká je pětice letošních nominovaných?

Hned dvě nominace získala dvojice Trent Reznor a Atticus Ross, kteří už v minulosti získali zlatou sošku za hudbu k filmu Sociální síť v režii Davida Finchera (2010). S ním spolupracovali i na filmu Mank, za který získali první z letošních nominací. Druhý z filmů je animovaný film studia Pixar s názvem Duše, kde dvojici doplnil ještě Jon Batiste, autor jazzových aranží.

Americký trumpetista a skladatel filmové hudby Terence Blanchard získal nominaci za původní hudbu k filmu Bratrstvo pěti (rež. Spike Lee). Jeho ponurá, militantní hudba dokresluje příběh čtyř černošských amerických veteránů, kteří se vrací do Vietnamu. Jejím protipólem jsou ve filmu písně Marvina Gaye, v jejichž textech válku ve Vietnamu přímo reflektuje.

Mladý americký skladatel Emile Mosseri je ve světě filmu celkem nováček, a přesto si za svou hudbu k filmu Minari vysloužil nominaci na Oscara. Křehký příběh korejských přistěhovalců, kteří si plní svůj „americký sen“ farmařením v Arkansasu v 80. letech, povznáší originální Mosseriho hudba, která mezi ostatní soundtrackovou produkcí působí jako zjevení.

V hlavní roli Tom Hanks a Helena Zengel. To je film Zprávy ze světa, ke kterému složil hudbu James Newton Howard. Jedna z žijících legend hollywoodského soundtracku. Promění svou devátou nominaci na Oscara ve zlatou sošku?
A jaký je Váš tip na hudebního Oscara?

Spustit audio