Umělá inteligence vám může vybrat správného partnera, komunikaci ve vztahu ale nevyřeší

27. březen 2024

Umělá inteligence (AI) je buzzword poslední doby. Promění snad všechny obory lidské činnosti. I naše vztahy, seznamování, komunikaci a milostný život. Jako každá technologie může být použita k dobrým i špatným účelům. O dopadech můžeme v nyní jen spekulovat. Může třeba pomoci lidem s aspegrovým syndromem rozpoznávat emoce, starším se samotou. Ale také nás může vzdálit od autenticity a skutečných vztahů. Na otázky o AI, emocích a vztazích odpovídá výzkumník Michal Bída.

Markéta: Jak myslíš, že promění umělá inteligence seznamování?

Michal: Myslím si, že částečně umělá inteligence seznamování už proměňovat začala. Existuje mnoho online seznamek, které využívají data o uživateli pro lepší spárování potenciálních partnerů. Jsem si vcelku jistý, že i běžné aplikace jako Tinder nebo Bumble budou používat algoritmus založený na umělé inteligenci. Aby uživatele párovali, přednostně ukazovali fotky a tak dále. Myslím, že AI může pomoci si všimnout trendů, které jsou pro nás lidi hůře zachytitelné. Může pomoci najít rychleji správného partnera.

Petr Bouška a Michal Bída, Balanc

Markéta: Slyšela jsem, že aplikace pomáhají uživatelům napsat první zprávu nebo vymyslet, jak zareagovat na nějaký text. Co si myslíš o tomhle využití?

Michal: Myslím, že to bude užitečné a může pomáhat lidem vést více plnohodnotné konverzace. Když si člověk všimne, co občas na seznamkách probíhá za diskurz, třeba na Redditu jsou o tom velké diskuze, tak je to někdy taková nešťastná vizitka našeho lidství. V tomhle by umělá inteligence možná mohla pomoci.

Čtěte také

Markéta: Na druhou stranu slýchám, že lidi berou trochu jako podvod, když jim někdo pošle zprávu, kterou vygenerovala umělá inteligence.

Michal: Chápu i tyto pocity. Jsem toho názoru, že nejlepší je být co nejvíce autentický, protože člověk stejně skončí u autenticity. Když je ve vztahu, tak nemůže neustále využívat ChatGPT nebo jinou technologii, aby za něj komunikovala. Na druhou stranu to může pomoci si třeba uvědomit, že používá ne úplně ideální vzorce při seznamování. Právě tím, že umělá inteligence generuje úplně jiné odpovědi nebo první zprávy, než které by vymyslel sám.

Moderní láska je speciální sérií podcastu Balanc, který se věnuje sebepoznání a duševnímu zdraví. Druhá série po roce opět přináší sedm témat o současných podobách lásky: o závazku, seznamování se, sexbyznysu, rozchodech a návratech, manželství, genderu a životě singles. S nápadem natočit tuto sérii oslovila Radio Wave psychoterapeutka, socioložka a zakladatelka Institutu Moderní láska Markéta Šetinová. V pořadu využíváme exkluzivní data o intimitě a vztazích od výzkumné agentury Behavio a společně s experty napříč obory přemýšlíme o tom, jaké změny se týkají seznamování a partnerství v současném Česku.

Petr: Co když spojíme AI s rozvojem robotiky v sexuálním průmyslu? Nebudou za pár let k dispozici zařízení, která nabídnou typ a intenzitu stimulace, které člověk nebude schopen?

Michal: S tím bych souhlasil, to určitě přijde. Už nyní existují zařízení, která umožňují člověku mít sex s humanoidní figurínou, která připomíná člověka. I v Praze je podle mě pár takových míst. Samozřejmě první věc, která člověka napadne je, co kdybychom vložili do těchto avatarů umělou inteligenci? Umí totiž komunikovat, třeba i eroticky. Bude to posun na úplně jinou úroveň. Možná se avataři začnou i hýbat. Bude to ještě zajímavé.

Poslechněte si celý rozhovor o umělé inteligenci a vztazích.

Moderní láska pokračuje! Od 1. května pro vás budeme pravidelně připravovat nové epizody a zapojit se do nich můžete s vašimi otázkami a příběhy o vztazích, randění a seznamování! Vaše hlasové dotazy posílejte na e-mail modernilaska@rozhlas.cz.

autoři: Petr Bouška , Markéta Šetinová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.