Úkrok ze světa velké literatury. Existuje ještě dnes literární underground?

30. srpen 2021

Můžeme ho hledat tam, kde se lidé pouští do vydávání knih vlastním nákladem, kde vydávají autorské knihy, ale i u samizdatových nakladatelů, kteří se obejdou bez ISBN, exemplářů v knihovnách a knihy distribují mimo běžné sítě a někdy i zcela zdarma. Faktem zůstává, že bez státem prováděné institucionalizované cenzury srovnání s normalizační érou pokulhává.

02329693.jpeg

Zmapovat veškeré samizdatové aktivity dnešní doby je nemožné. Svépomocí se vydávají nejen beletristické pokusy, ale i vědecké texty a tiskoviny různých zájmových spolků. Tato minisérie pouze nakročuje do světa literárního undergroundu. Nemapuje současné snahy autorů spjatých se samizdatem předlistopadových let, ale soustředí se na ty, kteří se v dnešní době rozhodli dobrovolně věnovat literatuře na okraji, či spíše za okrajem.

Jaké jsou jejich motivace? Jak samizdat a underground vnímají? Cítí ještě kontinuitu s aktivitami předlistopadových autorů, kteří vydávali v samizdatu?

Ladislav Čumba v pořadu Liberatura

O současném českém literárním undergroundu jsme hovořili s Jaroslavem Tvrdoňem – vysokoškolským pedagogem a knižním grafikem, který byl za vlastní knižní úpravy několikrát oceněn v soutěži Nejkrásnější české knihy roku. Roku 2010 založil spolu s Petrem Janušem nakladatelské studio Rubato. Nyní provozuje vlastní samizdatové nakladatelství Officina Praga. Druhým respondentem je spisovatel a pedagog Ladislav Čumba. I jeho Wittgensteinova kniha faktů, jež vyšla roku 2016 v nakladatelství Argo, byla původně samizdatem. 

autor: Petr Šmíd
Spustit audio

Související