Týden očima Petra Schwarze: Zápisky z ploché země a jiných exotických krajin

4. květen 2024

Tento týden překypoval exotikou, tedy přinejmenším exoty. Tak se na dobrodružný výlet do zvláštních světů vydejme také. V džungli české poslanecké sněmovny už pro neustálé mimořádné schůze není čas na ty řádné, a tak vládní koalice musela svolat tu mimořádnou, aby mohla řešit záležitosti nikterak mimořádné, leč potřebné – třeba novelu vodního zákona.

Čtěte také

Ale něco zvláštního na té mimořádné schůzi stejně bylo: v prvním čtení se schvalovala novela zákoníku práce, ve které ale chyběla kontroverzní výpověď bez udání důvodu – a přesto se o ní mluvilo nejvíce.

Mimochodem, nejbližší schůze sněmovny bude opět mimořádná, tentokrát ovšem druhé čtení k zavedení korespondenční volby, takže se dá očekávat průběh v tomto volebním období běžný – mnoho hodně silných slov ne zrovna k věci, ostatně vše důležité k tomuto bodu už řečeno dávno bylo, a nějaké ty opoziční obstrukce. Nuda, nuda, šeď, šeď, řečeno s Cimrmany.

Předsedkyně sněmovny, a v tomto případě především TOP 09, Pekarová Adamová dosáhla neobvyklým způsobem svého cíle – pořádně zviditelnit svou stranu přes ministra pro vědu a výzkum. Před týdnem dotlačila k odchodu z tohoto postu svou stranickou kolegyni Langšádlovou, která sice odváděla kvalitní práci, ale podle své předsedkyně nepřinášela straně dostatečnou pozornost.

Čtěte také

Na místo Langšádlové TOP 09 nominovala bývalého rektora Slezské univerzity Tuleju a Pekarová Adamová už si mnula ruce, že ten konečně stranu zviditelní. A to se podařilo, ještě než se ministrem stal a to tak, že se ministrem ani nestal. Ukázalo se totiž, že publikoval v takzvaných predátorských časopisech, což je pro skutečného vědce ostudou.

Tuleja se sice pokusil odpovědnost hodit na spoluautorku inkriminovaných článků, svou doktorandku, ale jaksi zapomněl, že školit by měl on doktorandku, a ne naopak. Když se pak ukázalo, že ani jeho ostatní publikace nejsou vědecky nijak ohromující, raději vycouval.

Šťastné návraty z dobrodružných výletů

Blíží se volby do europarlamentu a kampaňové špíny přibývá. Doposud bylo přeborníkem v antikampaních hnutí ANO, a tak se koalice SPOLU rozhodla pustit do boje stejnými zbraněmi. Což v těchto případech znamená pouze to, že špinaví budou všichni účastníci šarvátky.

Čtěte také

Také tím SPOLU poněkud popírá někdejší prohlašování „Nejsme jako Babiš“. Takže když si SPOLU zaregistrovalo webové stránky s mottem kampaně ANO a spustilo na nich antikampaň, dosáhlo tím především tří věcí, z nichž jen jedna je jakž takž pro ně pozitivní: to, že upozornilo na amatérštinu Babišových lidí, kteří si ty stránky včas nepojistili, a tím nedali zrovna záruky, že by zvládli věci složitější.

Také se ale SPOLU podařilo ono kampaňové heslo hnutí ANO, dosud ne zrovna slyšitelné, dopředu zpopularizovat a uvést ve všeobecnou známost. A nádavkem si nejsilnější vládní subjekt vysloužil oprávněné pokárání prezidenta, kterému se pochopitelně nelíbí, že by se politika měla dělat na všech stranách tímto způsobem.

Ale pojďme východněji. U nás se končící středoškoláci tento týden začali potit u státních maturit, ale pokud by žili na sousedním Slovensku, mohli by dostat oprávněný pocit, že studovat je zbytečné a nějaké znalosti mohou spíše být přítěží.

Čtěte také

Vysoký úředník tamního ministerstva kultury, člen vládní Slovenské národní strany Machala se totiž nechal slyšet, že ve veřejnoprávní televizi by měli dostat prostor i ti, kteří tvrdí, že země je placatá. Protože prý není podložené, že je kulatá, a on ani tazatel nebyli ve vesmíru, aby to viděli.

Pravda, není to první nesmysl, který Machala tvrdí, a není to ani první nesmysl z úst představitelů současné slovenské vládní garnitury, národovci a jejich nominanti v tom navíc vynikají. Třeba zmocněnec Ficovy vlády pro prověřování procesu řízení a správu zdrojů v době pandemie covidu Kotlár řeší chemtrails a tento týden tvrdil, že jedna z používaných vakcín proti covidu prý bylo placebo. Inu tak.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

A ještě jedna půvabná historka z východu ještě vzdálenějšího: jeden z nejnovějších ruských dronů Orlan-10, jehož cena dosahuje až k třem milionům korun, se místo na ukrajinské frontě ocitl v Tambovské oblasti ve středním Rusku. Ve sběrných surovinách. Kde k němu přišli lidé, kteří ho tam přivezli, se vyšetřuje. Ano, je to prostě země neomezených možností. Šťastné návraty z dobrodružných výletů přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.