Týden očima Petra Schwarze: Mrazy, spory, tahanice. A fraška k tomu

27. duben 2024

Mrazy zničily v Čechách celou letošní úrodu jablek i dalšího ovoce, hodně špatné je to i v okolních zemích, Rusko vetovalo v radě bezpečnosti OSN rezoluci proti jadernému zbrojení ve vesmíru a podle německého ministra obrany Pistoriuse vyrábí už více zbraní, než potřebuje pro svou agresi na Ukrajině, a v centru Londýna se splašilo 5 koní královské kavalerie.

Podle analýzy České spořitelny se za 20 let českého členství v Evropské unii životní úroveň průměrného českého voliče značně zvýšila a předstihla úroveň obyvatel řady zemí jižní Evropy, HDP na obyvatele stouplo o 40 procent a průměrná spotřeba domácností o více než 20 procent, přičemž pokud by Česko členem Unie nebylo, růst spotřeby domácností by byl o třetinu nižší.

Čtěte také

Tahanice okolo schůzky k důchodové reformě u prezidenta republiky přerostly v čistou frašku. Poté, co zástupci hnutí ANO tvrdili, že nikdy nesouhlasili s nutností zvyšovat věkovou hranici pro odchod do penze, Hrad zveřejnil záznam schůzky, který ukázal, že zástupci hnutí ANO svůj postoj změnili až ex post a na schůzce hovořili jinak.

To rozzuřilo místopředsedu ANO Havlíčka, který se ohradil, že po seznámení se se zápisem přece obratem žádali změnit svoje vyjádření, a naznačil, že prý prezident na hnutí ANO uchystal léčku. Korunu tomu nasadila poslankyně hnutí ANO Balaštíková, podle které si zástupci ANO, místopředsedové hnutí Havlíček se Schillerovou, prý stěžovali, že při schůzce na Hradě byla špatná akustika a oni špatně slyšeli. A zřejmě tedy i na následné tiskové konferenci.

Spor o kulatý balvan

A na klíčový absurdní aspekt celé tahanice upozornil server Novinky – už před sedmi lety sám Babiš ve své knize pro voliče, popisující o čem sní, když náhodou spí, upozorňoval na to, že současný důchodový systém je dlouhodobě neudržitelný, kolem roku 2035 by při současné důchodové věkové hranici pobírala penze třetina obyvatel, a ptal se: „Jak se o babičky a dědečky postaráme a kdo je uživí? A kdo vůbec uživí celou zemi?“

Čtěte také

A sliboval, že to spočítají tak, aby si průměrně člověk užil penze čtvrtinu života. Což by se stoupajícím věkem dožití samozřejmě znamenalo i růst věku odchodu do důchodu. Že by se Babiš od té doby probudil? A vzápětí zas pevně zavřel oči a počítal už jen počet potenciálních voličů? Každopádně v důsledku současné tahanice hnutí ANO oznámilo, že jeho stínová vláda už se nehodlá účastnit „jakýchkoli dalších jednání strategického charakteru v hospodářské a sociální oblasti“ se současnou vládou.

Ale někdejší Babišův slib, že budou „konstruktivní opozicí", stejně znamenal jen nekončící řetěz sněmovních obstrukcí a mimořádných schůzí. Takže vládní koalice svolala na příští týden Sněmovnu k mimořádné schůzi proto, aby vůbec mohla projednat běžnou agendu.

Ostatně si vládní koalice v tahanicích už vystačí dost dobře i sama. Tento týden třeba lidovecký návrh, aby lidé nad 35 let bez dětí odváděli vyšší sociální pojištění, popudil pirátského předsedu Bartoše, a nejen jeho. A TOP 09 vyštvala z ministerského křesla svou ministryni pro vědu a výzkum Langšádlovou, která sice odváděla dobrou a vědci oceňovanou práci, ale podle svých spolustraníků ta práce byla málo vidět a nepřinášela straně body. Také cesta.

Čtěte také

A ještě aspoň krátce. Ukrajina bránící se postupující ruské ofenzívě konečně dostane mnohamiliardovou pomoc ze Spojených států, když ji po půl roce odporu Trumpových republikánů schválil Senát, šlo už vše jak na drátku. Většina zaměstnanců slovenské veřejnoprávní televize a rozhlasu přišla do práce v černém poté, co slovenská vláda schválila nový zákon o veřejnoprávních médiích, po kterém v nich nezůstane kámen na kameni.

Podle studie pittsburské univerzity vedlo omezení práva na potrat ve Spojených státech k radikálnímu růstu dobrovolných sterilizací. Slovenský europoslanec Radačovský, autor hrozby, že se prý Slované spojí pod ruským vedením a udělají ze západní Evropy trávník, vypustil při jednání europarlamentu živého holuba, podle něho jako symbol míru.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Gelsenkirchen se stal prvním německým městem, kde zakázali sdílené elektrokoloběžky, a v Benátkách začali vybírat poplatky od turistů, kteří ve městě nepřespí.

A na severní Moravě vypukl spor o kulatý balvan, který místostarosta Návsí věnoval sousednímu Jablunkovu a část jeho spoluobčanů ho chce zpět, protože to není balvan ledajaký. Klidný týden bez zbytečných sporů přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.